Начало / България / Среща-разговор за романовия свят на Недялко Славов

Среща-разговор за романовия свят на Недялко Славов

На 5 април (вторник) от 18,30 ч. в книжарница „Хеликон – България“, бул. „Цар Освободител“ № 4, ще гостува носителят на голямата литературна награда „Хеликон“ за 2015 година Недялко Славов. С тази среща започва априлската кампания на Издателска къща „Хермес“, посветена на българската книга и българските автори. За романовия свят на Славов ще говори литературният критик, публицист и културен журналист Митко Новков.

Недялко Славов е автор на сборници с поезия, разкази, пиеси и романи.  Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. Авторът има особено място в съвременната българска литература. Експресивен и изключително метафоричен, стилът му го поставя извън обичайните литературни практики. Творбите му са пропити със страстен хуманизъм и са далече от съвременните тематични клишета. Негови пиеси са поставяни на различни сцени.
Носител е на различни национални награди за поезия и проза, сред които и на Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“ за романа „Фаустино“ и награда „Иван Николов“ за сборника с поеми и стихотворения „Мраморни години“. През 2014 г. романът му „Портрет на поета като млад“ спечели награда „Пловдив“ за литература и беше удостоен с множество престижни номинации, сред които за награда „Хеликон“, за български роман на годината от Национален дарителски фонд „13 века България“ и за годишна награда на Портал „Култура“ в категория проза.  Много добре приети са и романите му „Вертиго“ и „432 херца“, за втората от които той получи своя „Хеликон“.

Книгите от Недялко Славов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …