Начало / България / Среща-разговор за романовия свят на Недялко Славов

Среща-разговор за романовия свят на Недялко Славов

На 5 април (вторник) от 18,30 ч. в книжарница „Хеликон – България“, бул. „Цар Освободител“ № 4, ще гостува носителят на голямата литературна награда „Хеликон“ за 2015 година Недялко Славов. С тази среща започва априлската кампания на Издателска къща „Хермес“, посветена на българската книга и българските автори. За романовия свят на Славов ще говори литературният критик, публицист и културен журналист Митко Новков.

Недялко Славов е автор на сборници с поезия, разкази, пиеси и романи.  Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. Авторът има особено място в съвременната българска литература. Експресивен и изключително метафоричен, стилът му го поставя извън обичайните литературни практики. Творбите му са пропити със страстен хуманизъм и са далече от съвременните тематични клишета. Негови пиеси са поставяни на различни сцени.
Носител е на различни национални награди за поезия и проза, сред които и на Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“ за романа „Фаустино“ и награда „Иван Николов“ за сборника с поеми и стихотворения „Мраморни години“. През 2014 г. романът му „Портрет на поета като млад“ спечели награда „Пловдив“ за литература и беше удостоен с множество престижни номинации, сред които за награда „Хеликон“, за български роман на годината от Национален дарителски фонд „13 века България“ и за годишна награда на Портал „Култура“ в категория проза.  Много добре приети са и романите му „Вертиго“ и „432 херца“, за втората от които той получи своя „Хеликон“.

Книгите от Недялко Славов тук

Прочетете още

IMG_20190523_155745

Печат със „слънце“ на глаголица поставят в Хеликон

Думичката е извадена от химна на Стоян Михайловски 24 май – Денят на българската просвета, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.