Начало / България / Книжарници „Хеликон“ празнуват Благовещение

Книжарници „Хеликон“ празнуват Благовещение

По традиция и тази година книжарници „Хеликон“ отбелязват светлия християнски празник Благовещение.

Във „Витоша Хеликон“ на бул. „Патриарх Евтимий“ №68  в София ще гостува писателката Теодора Димова, която ще сподели свои мисли за писането, за свещената женска същност и любовта. Всеки посетител и приятел на добрата българска проза и драма ще може от 18 часа на 24 март да й зададе въпроси и да получи автограф, а млади музиканти ще се погрижат за доброто настроение и празничната обстановка сред хилядите книги.

„Хеликон Стара Загора“ ще отбележи Благовещение на 25 март от 17.30 ч. с празничен концерт в изпълнение на октет „Св. Йоан Дамаскин“ с диригент Стефка Минкова.

В книжарница „Хеликон Кърджали“ на 25 март от 12,30 ч. ще се състои водосвет, отслужен от отец Петър Гарена. Поканени са представители на всички образователни и културни средища в града, както и всички приятели на книгата и художественото слово.

В „Хеликон Пловдив Център“ водосветът ще е от 13 ч. на 25 март. След това свещеник от църквата „Света Марина“ ще го отслужи и в книжарница „Хеликон Пловдив“. На другия ден от 11 часа в „Пловдив Център“ ще се състои традиционното месечно музикално матине на учениците от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“. С него всички неуспели да присъстват на двата водосвета пловдивчанки ще бъдат поздравени на патерица за светлия празник.

В „Хеликон Шумен“ водосветът ще започне в 14 часа на 25 март и ще бъде отслужен от Отец Николай, а всяка от дамите, посетили книжарницата в този ден, ще получи по едно пролетно цвете.

Сливенските „Хеликонци“ са поканили авторката Веселина Седларска, с която, след въведение за празника, публиката ще разговаря за „Изкуството да си жена“. За главни помощници ще бъдат използвани книгите „Бягащата с вълци“ и нейният български аналог „Златното момиче“. Всяка присъстваща дама ще получи личен подарък папирус, съдържащ стихотворение на Мария Донева, която го подарява на жените от Сливен, и то ще бъде личната изненада на гостоприемния книжарски екип.  Разговорът ще бъде съчетан с погача, мед и червено вино.

Габровските им колеги пък за Благовещение са поканили четири чаровни дечица, ученици по китара на бившия управител на книжарницата Иван Гутев – Анджелина и Алекс Фогърти и Александра и Николет Иванови, които ще изнесат малък празничен концерт на 25 март от 17.30 часа.

И, разбира се, Бургас. Тук в книжарницата празникът ще бъде на 24 март от 18 часа. Домакините са подготвили литературно-музикална импресия, в която, на фона на изпълнения от ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”, ще поднесат на гостите си златни страници от Яворов, Христо Фотев, Никола Радев със спомен на Върбан Стаматов за Багряна и, накрая, разказ от Живка Иванова от новата й книга „Плетачката”.

И в тези празнични дни, както и през всички останали, колективите на книжарници „Хеликон“ в страната са на разположение и в готовност да посрещнат своите верни клиенти и приятели на книгите.

Да отбележим Благовещение заедно!

Прочетете още

stažený soubor

Април разказва сладки истории

Книги за откриватели и романтици ни носи месецът Четивата, към които посягаме през април, крият …