Начало / Читатели / Тесният път към далечния север” от Ричард Фланаган

Тесният път към далечния север” от Ричард Фланаган

Елена АЛЕКСИЕВА

Войната не носи само смърт, много по-тежък е животът, който оставя след себе си. Това е усещането, което няма да ви дава мира след срещата с романа на Ричард Фланаган „Тесният път към далечния север“.

Как се променя животът на един млад мъж, попаднал в мелницата на военните действия, на какво е способен човек, за да оцелее във военнопленнически лагер, какво му дава сили да остане жив – все въпроси, чиито отговори ще търсите на страниците на тази забележителна книга.

Сблъсъкът на две култури, жестокостта на японските пазачи във военнопленническия лагер и силата на духа на младия австралиец Дориго Еванс ще ви накарат да се замислите в какво превръща войната хората. И ако оцелееш физически след нейния ад, означава ли, че ще останеш същият човек, който си бил, преди да идеш на фронта?

Със сигурност не.

Единственото, което може да те спаси, е любовта или споменът за нея.

И ако тя ти е дала сила за живот, докато си бил в плен, дали ще има същата сила, когато се завърнеш у дома. Или може би душата ти ще е така опустошена, че никога няма да изпиташ изпепеляващите чувства, както преди. Защото ще откриеш, че въпреки оцеляването след войната, адът на живота след нея е не по-малко ужасяващ от ада на живота в плен.

онази любов, която си имал преди, днес е само копнеж и вече не може да те засити.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …