Начало / Свят / Деца връчват Ордена на усмивката

Деца връчват Ордена на усмивката

И двама българи са носители на наградата

Създадена е в Полша преди 48 години. Идеята се ражда от една приказка, която написала полякинята Ванда Хотомска. Днес Орденът има цели 992-а рицари, като двама от тях са българи – Дора Габе и Асен Босев.

Нали е необикновена награда, Орден на усмивката се връчва за Първа пролет и в деня на есенното равноденствие. Пролетният му носител тази година стана полската детска писателка Рената Пятковска.

Джоан Роулинг също е член на Ордена

Сред носителите му има и други световноизвестни майстори на перото – например Астрид Линдгрен. Рицар на усмивката е и създателката на муминтролите Туве Янсон. И Опра Уинфри получава наградата, също Стивън Спилбърг, Нелсън Мандела, Майка Тереза, Четиринайсетият Далай Лама и Папа Йоан Павел Втори.

Повече от забавна е самата церемония… За да бъдат посветени, новоизбраните рицари се призовават да изпият чаша чист сок от лимон, а сетне и да се усмихнат. Орденът се предава с тези прекрасни думички: Наричам те Рицар на Ордена на усмивката и настоявам независимо от ветровете и бурите да бъдеш винаги весел и да носиш радост на децата!

Отличието представлява малко слънчице

По регламент наградата е и за писатели, но и за всеки, който е направил добро за децата. Затова например преди няколко години и на саудитския крал се наложи да изпие чаша лимонов сок. Абдала бин Абдел Азис ал Сауд финансирал лично операция за разделяне на сиамски близнаци, като самите те трябваше да закачат ордена на гърдите му. Самото отличие пък представлява малко слънчице. За да са по-усмихнати възрастните и по-щастливи децата!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Топ 10 Ню Йорк Таймс (19 септември– 25 септември)

Вече се класира тук новият роман на Джоан Роулинг от поредицата за Корморан Страйк, която …