Начало / Автори / Самотният живот на Беатрикс Потър

Самотният живот на Беатрикс Потър

На всеки 15 секунди някой по света си купува книга от Беатрикс Потър. Това твърди Матю Денисън в биографията на прочутата писателка, цитирана от английския в. „Експрес“. Потър е една от най-успешните писателки в историята, настоява авторът.

От първото си публикуване през 1902 г. досега най-известната й творба „Зайчето Питър“ е продадена в над 40 милиона екземпляра. Поколения са пораснали с нейните 23 приказки за животни, които тя нарича „малки книги“. Тя е още жива, когато на пазара се поява първата играча, изобразяваща Зайчето Питър. Тя прави сама и книжка за оцветяване с него, и настолна игра. В Япония Питър е талисман на банка „Мицубиши“. През 2013 г. финансовата институция създава 25 градини, посветени на прочутия заек.

Повечето от приказките си Потър пише преди Първата световна война. Те били посветени на изчезващия свят тогава, но включвали невероятни илюстрации, достоверни герои и доста хумор.

През 2016 г. Кралската хазна отбеляза 150-та годишнина от рождението на Потър със специална монета от 50 пенса илюстрациите й.

Оказва се обаче, че в живота си, за разлика от историите, които пише, Потър била много самотна и борбена. Нейният неочакван успех я въвлякъл в непрестанна битка с изискващите й родители. Болезнено скромна и срамежлива в младостта си, тя се превърнала в много труден характер в зряла възраст. Била много проницателна, що се отнася до бизнес дела и високо ценяла личния си живот. Една журналистка, нейна съвременничка се оплакала на колеги, че Потър й е пратила най-грубия отказ за интервю, който някога е получавала.

Самата Потър твърди, че се е почувствала уверена в себе си чак като станала на 70 години. Всъщност през целия си живот показвала голяма самоувереност, но не я приемала, най-вероятно заради тежкото си възпитание.

Беатрикс Потър е родена на 28 юли, 1866 г. в Лондон. Родителите й Рупърт и Хелън Потър били доста богати благодарение на памукови плантации в Ланкашър. Единият от дядовците й се занимавал с щамповане, а другият бил добър търговец на памук и притежавал цяла флотилия кораби.

Семейство Потър живеело в огромна къща със седем прислужника. Рупърт Потър бил обучен адвокат, но рядко упражнявал това занимание. Съпругата му пък била истински сноб. Никой не се интересувал от семейния бизнес в северна Англия. До 6-годишна възраст Беатрикс е гледана от шотландската й гувернантка Ан Макензи, която вярвала във феи. След това грижата за момичето поела Флори Хамънд. Именно втората дама поела обучението на младата Потър до 17-годишна възраст. Беатрикс прекарвала голяма част от времето си в стаята си на третия етаж на къщата. Родителите й не одобрявали да се събира с други деца, за да не попадне под нечие лошо влияние. До появата на нейния брат Бертрам през 1872 г. тя водела самотен живот. Понякога мис Макензи я водела на разходка, понякога играела сама в градината, но въпреки богатството на родителите си нямала много играчки и глезотии. Макензи често й разказвала приказки като дете и от тогава  Беатрикс се влюбила в тях. Наскоро в архивите й бяха открити нейни версии на „Котаракът в чизми“, които ще бъдат публикувани тази есен с илюстрациите на Куентин Блейк.

Макар че водела уединен и самотен живот Потър не била нещастна. От дете тя обичала изкуството и животните. Баща й я насърчавал да рисува и тя му давала своите скици, за да ги отпечатва върху памук. Той дори създал за нея комплект за чай с нейните рисунки. Рупърт също обичал да рисува и тя наследила това от него. Той колекционирал и илюстрации за детски книжки. Беатрикс започнала да взима уроци по рисуване, когато била на 12 години. До тийнейджърските си години тя създала хиляди скици на пейзажи, животни и рисунки, които били любимите й субекти. След години тя ще признае, че упоритостта й е в основата на успеха й.

На 16 тя отишла в Лейк Дистрикт и там се влюбила в пейзажът, който станал основа за историите и илюстрациите й. С брат й Бертам имали много животни за домашни любимци. Те гледали жаба, два гущера, костенурка, птички, прилепи, таралеж и дори змия. През 1890 Беатрикс си купила заек, който нарекла Бенджамин Баунсър. Следващият заек се казвал Питър. С години тя рисувала своите любимци, а Бенджамин и Питър се превърнали във вдъхновение за историите й. Приказката за зайчето Питър се появила за пръв път през 1893 г. в писмото й до едно дете. Тя била публикувана 9 години по-късно и веднага пожънала голям успех.

През 2006 г. излиза филм за Потър, като главната роля е поверена на Рене Зелуегър. Лентата популяризира любовта й с нейния издател Норман Уорн. Двамата се оженили през 1905 г., но само месец по-късно той починал от левкемия. Беатрикс се оттеглила опечалена в Хил Топ и се отдала на книгите си. Заинтригувала се и от фермерство и скоро се превърнала в овцевъд. През 1913 г., когато била на 47-годишна възраст се омъжила отново – за местния земевладелец Уилям Хийлис. С времето двамата купили още много земя, която тя завещала на Националния тръст след смъртта си през 1943 г.

Биографията на Беатрикс Потър от Матю Денисън ще бъде на англоезичния пазар на 6 октомври.

Книгите на Беатрикс Потър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на книжарници „Хеликон” за най-продавани книги (18 – 24 юли)

Художествена литература Аз преди теб от Джоджо Мойс След теб от Джоджо Мойс През онази …