Начало / Критика / Съдия създава първата кулинарна книга

Съдия създава първата кулинарна книга

Красимир ПРОДАНОВ, радио Хеликон

Храната служи за визитка
Попитали един словашки актьор, при това от известните, защо толкова талантлив човек като него се появява така рядко на телевизионния екран. А той отвърнал простичко: „Невием варит!” С други думи, не зная да готвя…
Но и преди столетия нещата са били същите. Представете си например една Мария-Антоанета с нейната реплика за хляба и пастите – какво друго е това, ако не чиста доза гурме култура! Точно французин е и авторът на първата кулинарна книга в света – в нея има и хляб, и пасти, пък и съвети да се държим добре на масата. Съвети за това колко важна е храната в общуването помежду ни. Например този: „Ядене без сирене е като жена с едно око…”

Автор на първата кулинарна книга е Жан Антелм Брия-Саварен
Най-странното е, че по професия той е съдия. Да, издавал е присъди, включително и кулинарни – така се е наредил животът му. „Психология на вкуса”, в която описва любовта си към храната и възгледите за това как да ядем, излиза през 1825 г. Тогава съдията бил на 70. За съжаление, след няколко месеца починал.
Наред с правото, Брия-Саварен учи още химия и фармацевтика. Става съдия, но през 1792 г. е принуден да емигрира заради Френската революция. Става бежанец, така да се каже… Бяга в Швейцария, а оттам и зад Голямата локва. Прекарва пет години в Съединените Щати, където преподава френски. И се връща в родината си, за да остане съдия до края на земния си път. Съдия и кулинар.

„Психология на вкуса” е делото на живота му
Ето една от сентенциите, които включва в нея: „Който преяжда и препива, не умее нито да яде, нито да пие.”
Въпреки че е призната за първата в света кулинарна книга, тя не съдържа рецепти! Изпълнена е с размисли, наблюдения и анекдоти. Днес се смята за част от класиката на френската литература. Още я издават и преиздават, включително и на много чужди езици. В чест на Саварен и книгата му назовават едно сирене – Брия-Саварен, също и улица в Париж носи неговото име, както и много ресторанти.

Две глави посвещава на преяждането
Пълното заглавие на книгата е „Физиология на вкуса или размишления върху трансценденталната гастрономия”. Общо 30 глави има творбата на съдията, като цели две са посветени на преяждането, което Брия-Саварен осмива. Отделя доста място за идеи как да го предотвратим – изглежда, че е било често срещано явление в кръговете, в които се е движил. Най-предпочитаните храни в Париж по онова време, в началото на деветнайсети век, били хлябът, оризът, макароните и картофите. Според специалиста по съдебно право обаче точно от тях зависело дали ще надебелееш. Така че може да признаем французина и за първия диетолог в по-новата история. За враг на тънката талия той обявил нишестето и брашното. Ето, и в наше време продължаваме да се борим с глутена и пшеничните продукти…

Още бисери от Брия-Саварен
„Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв си” – тази прочута мисъл е именно негова. Също и: „По-важно за щастието ни е да открием ново ястие, отколкото нова планета в Космоса.” Кой може да му противоречи?
И още нещо много добро: „Съдбата на нациите зависи от начина, по който се хранят.”
Брия-Саварен има много последователи – достатъчно е да погледнем към книгите с рецепти в „Хеликон”. Остава да изберете с наслада своята. Без да забравяме най-важното, Саварен го е казал много добре: „Животните плюскат, човекът яде, само образованият обаче се храни…”

Добър апетит!

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …