Начало / България / Иржи Хаичек ни лекува от миналото

Иржи Хаичек ни лекува от миналото

Красимир ПРОДАНОВ, радио Хеликон

Чешкият писател пристига за премиера у нас
Повод са цели две книги, които излизат на български едновременно. Първата е „Рибя кръв” – роман за едно село, което умира бавно заради строежа на атомна електроцентрала. Другата пък се казва „Селски барок” – почти детективска история, в която труп липсва. Роман, връщащ ни в годините, когато се наливаха основите… с други думи, създаваха се ТКЗС-тата.

Първата си награда Хаичек печели със „Селски барок”
Точно това е книгата, която го превръща в лесно разпознаваема фигура на чешката литературна сцена. През 2006 г. печели с нея престижната награда „Магнезия Литера” в раздел проза. Дотогава критиката е склонна да го заобикаля и пропуска. Любимците й са други.
Хаичек разказва простичко, води ни от сцена в сцена. Почти приказно описва чешката природа. В мигове на равносметка героите му май без изключение са сред нея. Като цяло романите са пропити от едва доловима нега, тъга по преживяното, болка от случилото се.

И двете книги са близки до действителността ни
Де факто сме преживели идентични събития. Отказваме обаче да говорим за тях. Именно заради това Хаичек се сдобива с още по-дълбоко звучене за нашата публика.
„Рибя кръв” ни връща в края на осемдесетте и началото на деветдесетте на миналото столетие. След 15 години в чужбина Хана пристига в полупотопеното си родно село на брега на Вълтава. Стои сама на пустия площад и си спомня… „Рибя кръв” е жива, наситена с действие история за три приятелки, които съдбата е разпиляла по света. Любовта и прошката може би ще ги съберат…

С „Рибя кръв” Хаичек печели втората си „Магнезия Литера”
През 2013-а романът става книга на годината. Обаче „Селски барок”, по-ранният му роман, е творбата, в която ще се припознаят мнозина от нас… Защото разказва за тема, която все още е табу в България. Периодът на създаването на ТКЗС буквално разкъсва нишката на родовата ни памет. Но в ръцете на чешкия писател се превръща в безкрайно красива любовна история, унищожена от предателство.

И двете книги помагат да видим миналото си
Заедно с това да намерим своето място в настоящето. Писани са буквално с отворено сърце – защото ако нещо липсва в двата романа, това е осъждането на вече преживяното, вече стореното. Да приемеш, е житейски избор, който носи много повече. Поне според чешкия писател Иржи Хаичек.

Представянията на „Рибя кръв” и „Селски барок” ще са на 22 март от 18,30 ч. в Библиотеката – Пловдив, на 23 март от 18 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора и на 24 май от 18,30 ч. в Литературен клуб „Перото” в София.

Прочетете още

Juraj

Поетът, който простреля Роберт Фицо: „Омразата и екстремизмът са навсякъде!”

Самият той се борел с насилието Юрай Цинтула улучи със законно притежаваното си оръжие най-малко …