Начало / България / Последната биография на Чарли Чаплин излезе и на български

Последната биография на Чарли Чаплин излезе и на български

Последната биография на една от иконите на киното – Чарли Чаплин, е и на българския книжен пазар. „Чарли Чаплин. Без грим“ е написана от признатия английски биограф и романист Питър Акройд. У нас тя излезе с марката на „Слънце“.

Чаплин е първата истинска икона на големия екран и едно от най-разпознаваемите холивудски лица дори 100 години след първия му филм.

Но какъв е бил човекът зад известния мустак?

Биографията на Акройд хвърля светлина върху живота и кариерата на Чаплин, от скромното начало в театъра до получаването на „Оскар“ за цялостен принос към филмовата индустрия. Описани са най-великите моменти в живота на актьора, скандалите през 40-те години на миналия век и живота в изгнание в Швейцария. Произведението дава възможност да научим повече за един от най-популярните артисти на всички времена. Новата му биография е изпълнена с интересни, неизвестни досега скандални факти. Детството му, преминало в сиропиталище, е като роман на Дикенс. Но въпреки всичко момчето с циганско потекло стига до „Оскар“. Неистовият талант и работоспособност се редуват с безброй любовни авантюри. Накрая го укротява три пъти по-младата му, четвърта поред съпруга Уна О`Нийл, майка на осемте им деца.

Сър Чарлс Чаплин е роден в Лондон през 1889 г. Той се е изявявал като актьор, режисьор, сценарист и композитор. Той е една от легендите на нямото кино и филмовата индустрия изобщо. Сред най-влиятелните фигури на ХХ век. Създава незабравими филми като „Хлапето“, „Треска за злато“, „Великият диктатор“ и др. Обвинен в симпатии към комунистическия строй и разследван от ФБР, той е принуден да напусне САЩ и прекарва последните години от живота си във Веве, Швейцария. Умира през 1977 г.

 Питър Акройд, роден на 5 октомври 1949 г., е английски биограф, романист и критик с интерес към историята и културата на Великобритания. Носител е на наградите „Съмърсет Моъм“ и „Уитбред“, присъдени му за високи литературни постижения, изискан и неповторим стил, и най-вече за дълбочината на неговите проучвания. Автор е на биографиите на Уилям Шекспир, Уилям Блейк, Чарлс Дикенс, Т. С. Елиът, сър Томас Мор и много други популярни исторически личности.
Той е избран за почетен член на Британското kралско общество и кавалер на Ордена на Британската империя.

Прочетете още

Abdulrazak Gurnah

Нобеловият лауреат Абдулразак Гурна: „Всеки има свой прочит на историята“

Писателят се срещна с публика в Брюксел Събитието с носителя на Нобелова награда за 2021 …