Начало / България / Проф. Михаил Неделчев събра цензурирани текстове на класиците ни

Проф. Михаил Неделчев събра цензурирани текстове на класиците ни

„Цензурираните класици“  – новата книга на литературния историк и критик проф. Михаил Неделчев, ще бъде представена на 22 ноември, вторник, от 18,30 ч в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”.
Сборникът не съдържа най-известните, най-четените досега и най-популярните произведения на големите български класици. В него са събрани изцяло или в откъси текстове, оставали встрани от общото внимание, текстове отхвърляни или орязвани. „Цензурираните класици не претендира за изчерпателност и в тази насока. Неговата цел е да илюстрира, да демонстрира как е работила по време на социалистическата епоха една система на контрол и на манипулиране на света на литературата – и то единствено в областта на литературната класика. Защото комунистическата идеология деформира в много по-голяма степен съвременната литература, намесва се фатално в хода на литературния процес.

Михаил Неделчев е роден на 17 юли 1942 г. в София в семейство, което съчетава родови традиции от Велико Търново по кольофичевска и иванфичевска линия, от градовете Велес и Елена. Завършил е славянска филология и философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Интересите му са в областта на българската литературна история, текстологията, литературния, политическия и културния персонализъм, геопоетиката и актуалния литературен живот. Автор е на 13 книги. Носител е на Националната награда за хуманитаристика „Христо Г. Данов“ (2003), специалната награда на Салона на изкуствата в НДК (2003), бургаската литературна награда за цялостно творчество „Голям златен Пегас“, специалната награда на „Аполония“ (2004).

Книги от Михаил Неделчев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228979_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (7 юни – 13 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Хвърчило към Рая от Неделя Щонова 2. Направи се, че не виждаш …