Начало / Свят / Майката на Кен Киси съжалява, че не го уважавала достатъчно

Майката на Кен Киси съжалява, че не го уважавала достатъчно

Майката на Кен Киси – автор на класиката „Полет над кукувиче гнездо”, съжалява, че не е показвала по-голямо уважение към него и неговото писане, докато той е бил жив, пише британският „Телеграф”. Известният писател почина преди 10 години, на 66, заради усложнения при операция за премахване на тумор на черния дроб.

Неговата майка, Джанива Джоли, в момента е на 95 години и живее в частна клиника в Спрингфийлд, Орегон, САЩ. „Когато книгите му излизаха, това не бяха добри дни за мен. А трябваше да бъдат. Не можех да оценя тогава колко известни ще станат и какво влияние ще окажат. Не показах достатъчно уважение към него и той го знаеше”, казва тя през вестник „Реджистър”.

„Полет над кукувиче гнездо” излезе 1962 г. и се превърна в една от най-знаковите творби на ХХ век. По-късно книгата беше филмирана и Джак Никълсън получи „Оскар” за представянето на главния герой. Друго известно произведение на Киси, „Понякога велика идея”, (1964 г.) също беше екранизирано. В прожекцията участват Пол Нюман и Хенри Фонда.

Джанива Джоли все пак се радва на статуса, който има нейния син дори след неговата смърт. „Кен беше винаги нащрек, винаги е имало нещо бунтовническо в него”, допълва тя.

Кен Киси е роден през 1935 г. в САЩ. „Полет над кукувиче гнездо” е първата му книга. Излиза на пазара през 1962 г. Киси се превръща в основополагаща фигура за културата на САЩ през 60-те години на ХХ век. Произведението му добива още по-голяма популярност след екранизацията от 1975 г., в която главната роля изпълнява Джак Никълсън. Филмът печели 5 награди „Оскар”. Други известни негови произведения са „Седем молитви на баба Уитиър” и „Съдбовен кръг”. Писателят умира през 2001 г.

Фото: wiki.hippy.cz

„Полет над кукувиче гнездо“ на български тук

Свързани заглавия
„Полет над кукувиче гнездо” с автограф на Кен Киси се продаде за 9 000 долара

„Полет над кукувиче гнездо” отново на книжния пазар

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кирил-Камбарев-3

Кирил Камбарев: Едни от най-успелите военачалници в световната история са сурови мъже

Представяме ви един българин, който преподава математика във Великобритания и пише романи за Средновековна България Фразата, …