Начало / Свят / Майката на Кен Киси съжалява, че не го уважавала достатъчно

Майката на Кен Киси съжалява, че не го уважавала достатъчно

Майката на Кен Киси – автор на класиката „Полет над кукувиче гнездо”, съжалява, че не е показвала по-голямо уважение към него и неговото писане, докато той е бил жив, пише британският „Телеграф”. Известният писател почина преди 10 години, на 66, заради усложнения при операция за премахване на тумор на черния дроб.

Неговата майка, Джанива Джоли, в момента е на 95 години и живее в частна клиника в Спрингфийлд, Орегон, САЩ. „Когато книгите му излизаха, това не бяха добри дни за мен. А трябваше да бъдат. Не можех да оценя тогава колко известни ще станат и какво влияние ще окажат. Не показах достатъчно уважение към него и той го знаеше”, казва тя през вестник „Реджистър”.

„Полет над кукувиче гнездо” излезе 1962 г. и се превърна в една от най-знаковите творби на ХХ век. По-късно книгата беше филмирана и Джак Никълсън получи „Оскар” за представянето на главния герой. Друго известно произведение на Киси, „Понякога велика идея”, (1964 г.) също беше екранизирано. В прожекцията участват Пол Нюман и Хенри Фонда.

Джанива Джоли все пак се радва на статуса, който има нейния син дори след неговата смърт. „Кен беше винаги нащрек, винаги е имало нещо бунтовническо в него”, допълва тя.

Кен Киси е роден през 1935 г. в САЩ. „Полет над кукувиче гнездо” е първата му книга. Излиза на пазара през 1962 г. Киси се превръща в основополагаща фигура за културата на САЩ през 60-те години на ХХ век. Произведението му добива още по-голяма популярност след екранизацията от 1975 г., в която главната роля изпълнява Джак Никълсън. Филмът печели 5 награди „Оскар”. Други известни негови произведения са „Седем молитви на баба Уитиър” и „Съдбовен кръг”. Писателят умира през 2001 г.

Фото: wiki.hippy.cz

„Полет над кукувиче гнездо“ на български тук

Свързани заглавия
„Полет над кукувиче гнездо” с автограф на Кен Киси се продаде за 9 000 долара

„Полет над кукувиче гнездо” отново на книжния пазар

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

img_0992

Инспектор Гамаш сее справедливост и в класацията на „Ню Йорк Таймс”

Шестнайсетата история с него е на върха сред бестселърите Луиз Пени подхваща поредицата си с …