Начало / Свят / Джейн Остин отровена с арсеник?

Джейн Остин отровена с арсеник?

Почти 200 години след смъртта на Джейн Остин, версиите за внезапния й край на 41 години варират от рак до болестта на Адисън. Сега обаче е установена нова вероятност – писателката да е починала от отравяне с арсеник, съобщи „Гардиън”.

Изследователката Линдзи Ашфорд е посетила село на Остин преди 3 години и започнала да пише криминален роман в бившия дом на брата на Остин – Едуард. Там тя попаднала на писма от Остин, написани няколко месеца преди на умре. В тях тя описва, че кожата й почернява. Ашфорд, която била изследвала симптомите на отравянето, за да й служат на романите й, веднага разпознала признаците на отравяне с арсеник, при които кожата става кафява, понякога черна, като на места остава бяла.

Президентът на Асоциацията на Джейн Остин в Северна Америка пък потвърдил, че кичур от косата й, който бил изложен в музея, е тестван за арсеник и пробата била положителна. Ашфорд казва, че хроничното отравяне с арсеник дава точно симптомите, за които Остин пише в писмата си, въпреки възможността до смъртта й да е довело още някое тежко заболяване. Арсеникът преди 200 години е бил широко достъпен, освен това е бил използван за лечение, като се почне от ревматизъм (от какъвто Джейн се оплаква в писмата си) до сифилис. Ашфорд обаче не изключва възможността Остин да е отровена умишлено и това я вдъхновило за новия й роман „Странната смърт на мис Остин”.

Според проф. Джанет Тод, редактор на кеймбриджкото издание на Джейн Остин, версията за убийство е неправдоподобна.
Въпреки че Ашфорд има възможност да поиска изследване на останките на Остин, тя категорично отхвърля тази идея.

Илюстрация: es.wikipedia.org

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …