Начало / Кралят е Ларшон!

Кралят е Ларшон!

Стефани Майър сдаде короната на най-продаван автор в САЩ

 

 

Трилогията „Милениум“ на покойния журналист и писател Стиг Ларшон е най-продаваната в САЩ за изминалата 2010 г. Класацията е публикувана в „USA Tuday”, който всяка година представя на читателите списък на 100-те най-купувани заглавия, без значение на формата – книжен или електронен.
Новината не е изненада, защото и междинните резултати през годината неизменно сочеха, че Ларшон оглавява топ 100 на най-продаваните Зад океана книги. Четвърто място заема излязлата през септември биографична книга на Джордж Буш, което показва, че популярността на президента, въпреки постоянните критики, е достатъчно висока.
„Последната песен“ на Никълъс Спаркс пък е непосредствено след президентските мемоари, а другият му роман „Скъпи Джон“ е на 8-о място.
Нашумялата у нас „Яж, моли се, и обичай“ на Елизабет Гилбърт заема престижното 7-мо място, след като през 2009 г. беше днанадесета.
Видим е спадът в продажбите на книгите на Стефани Майър – „Краткият втори живот на Бри Танър“ е на единадесето място, а „Затъмнение“ е на две места по-надолу, „Здрач“ е двадесет и четвърти, а „Новолуние“ – двадесет и седми. „Breaking Dawn“ все пак отстоява десета позиция. През 2008 и 2009 г. книгите на Стефани Майър бяха окупирали твърдо първите четири места.
“The Confession” на Гришам е седемнадесети, а Дан Браун и „Изгубеният символ“ заемат двадесет и пето място. През 2009 г. приключенията на проф. Лангдън бяха пети в листата по продажби.
Продължава добре да се продава и Рик Риърдън като неговата поредица „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ са в спектъра между 12 – 29 място.
Любимият автор на Обама – Джонатан Францен, и неговият „Свобода“ е трийсет и девети.
От класиките – „Да убиеш пресмехулник“(54) на Харпър Лий и „Спасителят в ръжта“ (73) на Селинджър, продължават да вълнуват американците.
Интересът към Хари Потър на Джоан Роулинг постепенно затихва – осемдесет и трето място. Книгите на Стивън Кинг също бележат спад, но остават в стотицата.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …