Начало / Свят / „Завръщането“ взе три награди „Оскар“, „Стая“ и „Момичето от Дания“ – по една

„Завръщането“ взе три награди „Оскар“, „Стая“ и „Момичето от Дания“ – по една

Големият фаворит за тазгодишните награди „Оскар“ „Завръщането“ взе три награди „Оскар“ тази нощ, макар че бе номиниран в 12 категории. Лентата на Алехандро Гонзалес Иняриту е направена по едноименната книга на Майкъл Пунке, издадена у нас от „Сиела“.

Мексиканецът Алехандро Гонзалес Иняриту получи втора награда за режисура след миналогодишната за „Бърдмен“, но не успя да дублира успеха за най-добър филм. Неговият „Завръщането“ се задоволи с три от 12 номинации, включително за операторската работа на Еманюел Любецки. С най-голямо внимание пък се очакваше дали най-накрая Леонардо Ди Каприо ще бъде удостоен с престижното отличие. В крайна сметка той получи „Оскар“-а за главна мъжка роля именно за ролята си на трапера ловец Хю Глас, след като досега бе номиниран цели 6 пъти в различни номинации.

„Оскар“ за най-добра женска роля получи Бри Ларсън за участието си в драмата „Стая“. Филмът е сниман по едноименния роман на Ема Донахю, като авторката бе номинирана и за Най-добър адаптиран сценарий. В крайна сметка този трофей взеха сценаристите на „Големия залог“ за работата си по превръщането на едноименната книга на Майкьл Луис във филм. Номинирани бяха още „Бруклин“ по романа на Колъм Тойбин, „Марсианецът“ по книгата на Анди Уеър и „Карол“ от Патриша Хайсмит. Алисия Викандър бе отличена с „Оскар“ за поддържаща женска роля за „Момичето от Дания“.

„Спотлайт“ бе обявен за най-добър филм на 2016 г. Най-много награди – 6, но във второстепенни сценографски категории, взе“Лудият Макс: Пътят на яростта“ на Джордж Милър.

„Оскар“ за чуждоезичен филм получи драмата за Холокоста „Синът на Саул“ от Унгария.  „Отвътре навън“ спечели „Оскар“ в категорията за пълнометражен анимационен филм.

Свързани заглавия:

„Завръщането“ от Майкъл Пунке (анотация и откъс)

„Завръщането“ обра и наградите „Бафта“

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …