Начало / Свят / „Завръщането“ обра и наградите „Бафта“

„Завръщането“ обра и наградите „Бафта“

Филмът „Завръщането“, направен по едноименната книга на Майкъл Пунке, обра наградите на Британската филмова академия „Бафта“. Лентата за трапера ловец Хю Глас, изигран от Леонардо Ди Каприо, получи наградите за „най-добър филм”, „най-добра мъжка роля” и „най-добър режисьор”.

Филмът спечели общо пет отличия, след като грабна статуетки и за операторско майсторство и звук. „Завръщането” триумфира две седмици преди раздаването на американските награди „Оскар“.Световната киноиндустрия нарича наградите БАФТА „репетиция” за церемонията по връчването на „Оскари”-те, а Леонардо ди Каприо е фаворит и за най-ценната статуетка в киното.

С приза за „най-добра женска роля” беше отличена американската актриса Бри Ларсън за играта си в в драмата на ирландския режисьор Леонардо Ейбрахамсън „Стая”, който е направен по едноименната книга на Ема Донахю. Донахю е автор и на сценария на филма. Ларсън също е сочена като фаворит за „Оскар”.

Наградата за „най-добра поддържаща женска роля” взе Кейт Уинслет за ролята на Джоана Хофман в биографичната драма на Дани Бойл „Стив Джобс”.

Филмът „Бруклин” по едноименната книга на Колъм Тойбин  на Джон Краули получи наградата на Британската академия за кино и телевизионни изкуства (БАФТА) в категорията „най-добър британски филм”. Това беше обявено на 69-ата церемония по връчване на главната британска награда за кино.„Бруклин” е номиниран за „Оскар” в три категории. Той е и претендент за званието най-добър филм.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …