Начало / Свят / Хари Потър и Матилда са най-любимите герои от детските книги

Хари Потър и Матилда са най-любимите герои от детските книги

Според проведена анкета от английския сайт National Book Token Хари Потър от поредицата на Дж. К. Роулинг, е най-популярният герой от детската литература, следван от Матилда на Роалд Дал. Това проучване бе направено по повод предстоящия Световен ден на книгата 2016 – 3 март.  Екипът на National Book Token е анкетирал повече от 7 хиляди читатели, като 10.32% са посочили Хари Потър за свой любим герой, а повече от 8% са гласували за Матилда.

Хърмаяни Грейнджър, друг персонаж от поредицата Хари Потър, заема трето място в класацията, следвана от Билбо Бегинс от “Хобит” на Дж. Р. Р. Толкин, Лира Белаква, герой от серията на Филип Пулман “Тъмните му материи”, Джо Марч от “Малки жени” на Л. М. Алкът, Катнис Евърдийн от „Игрите на глада“, Мечо Пух и Мечето Падингтън на Майкъл Бонд.

Анкетираните читатели са били помолени да посочат също и своя любим злодей. Волдеморт, който също е от поредицата на Дж. К. Роулинг, е оглавил класацията с впечатляващите 20.3%. Други персонажи от поредицата са Долорес Ъмбридж, която е на второ място и Белатрикс Лестрандж на шесто.

Двама злодеи от книгите на Роалд Дал също са в топ 10 – мис Трънчбъл е на пето място и The Grand High Witch от “Вещиците”  е на осмо. Други имена в класацията са Круела де Вил  от “101 далматинци” от Доди Смит, Бялата вещица от “Лъвът, Вещицата и дрешникът” от К. С. Луис и Бил Сайкс от “Оливър Туист” от Чарлз Дикенс.

“Такива анкети показват, че класическите герои и истории остават в съзнанието ни, независимо преди колко време сме ги чели“, казва Кирстен Грант, организатор на събитието по случай Световния ден на кнгигата.

Анкетираните са били питани също и кои нови книги биха се превърнали в бъдещи класики. Най-популярният избор е бил “Момчето с раираната пижама” на Джон Бойт, следван от “Странна случка с куче през нощта” на Марк Хадън, “Хари Потър и Даровете на Смъртта” и “Хари Потър и Орденът на феникса” на Дж. К. Роулинг.

“Само чрез подбора на няколко книги, се вижда, че живеем в Златния век на книгите. Тези заглавия показват колко прекрасни са днешните детски книги. Това са книги, които освен, че те предизвикват, информират и вдъхновяват, също така те забавляват и омайват. Не се и съмнявам, че с годините репутацията на тези книги като “модерни класики” ще се затвърждава“, отбелязва Майк Бърт, маркетингов мениджър на National Book Token.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Lazarov03

Васил Лазаров: Цариградският медальон е препратка към славното ни историческо минало

Нов роман от автора на „Калоян Боговенчаният“, който прави убедителен скок няколко века напред, от …