Начало / България / Давид Албахари в България за премиерата на „Кравата е самотно животно”

Давид Албахари в България за премиерата на „Кравата е самотно животно”

Известният сръбски писател Давид Албахари ще посети България. Неговата визита е по повод излизането на сборника му „Кравата е самотно животно”. Книгата е представителна подборка от публикуваното от Албахари в жанра на микроразказа, направена през тази година от самия него. Една трета от текстовете обаче не са печатани, а останалите са взети от издаваните му на сръбски език книги: „Обикновени разкази” (1978),”Шок в бараката” (1984), „Необикновени разкази” (1999), „Втори език” (2003), „Сенки” (2006) и „Всяка нощ в различен град” (2008). Специално за българското издание те са придружени от предговор и две малки есета за краткия разказ.

Сборникът ще бъде представен първо в Пловдив. Премиерата ще се състои на 15 ноември в театър”Хенд” от 18,30 ч. Софийското представяне ще бъде в Американския център, пл. „Славейков” 4А (в сградата на Столичната библиотека) от 19 ч на 16 ноември.

Давид Албахари (1948) е сръбски белетрист с еврейски корени, роден в Печ, Югославия. От 1994 г. живее в Калгари, Канада. Първата му книга, „Семейно време” (1973), е сборник с разкази. През 1982-а с друг сборник, „Описание на смъртта”, авторът печели първата си голяма награда за литература – „Иво Андрич”. Творчеството му е разделено поравно между кратката и дългата проза, но на български Албахари е известен главно с романи: „Стръв” (1996), „Пиявиците” (2005) и „Лудвиг” (2007). Превеждан е на шестнайсет езика; той самият е преводач на Исак Башевис Зингер, Джон Ъпдайк, Маргарет Атууд, Сол Белоу, В. С. Найпол, Томас Пинчън. Любимият му роман е „Блед огън” на Набоков, а онзи, който му се иска да беше написал (но на сръбски) – Джойсовият „Одисей”.

Книги на Давид Албахари тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …