Начало / България / Давид Албахари в България за премиерата на „Кравата е самотно животно”

Давид Албахари в България за премиерата на „Кравата е самотно животно”

Известният сръбски писател Давид Албахари ще посети България. Неговата визита е по повод излизането на сборника му „Кравата е самотно животно”. Книгата е представителна подборка от публикуваното от Албахари в жанра на микроразказа, направена през тази година от самия него. Една трета от текстовете обаче не са печатани, а останалите са взети от издаваните му на сръбски език книги: „Обикновени разкази” (1978),”Шок в бараката” (1984), „Необикновени разкази” (1999), „Втори език” (2003), „Сенки” (2006) и „Всяка нощ в различен град” (2008). Специално за българското издание те са придружени от предговор и две малки есета за краткия разказ.

Сборникът ще бъде представен първо в Пловдив. Премиерата ще се състои на 15 ноември в театър”Хенд” от 18,30 ч. Софийското представяне ще бъде в Американския център, пл. „Славейков” 4А (в сградата на Столичната библиотека) от 19 ч на 16 ноември.

Давид Албахари (1948) е сръбски белетрист с еврейски корени, роден в Печ, Югославия. От 1994 г. живее в Калгари, Канада. Първата му книга, „Семейно време” (1973), е сборник с разкази. През 1982-а с друг сборник, „Описание на смъртта”, авторът печели първата си голяма награда за литература – „Иво Андрич”. Творчеството му е разделено поравно между кратката и дългата проза, но на български Албахари е известен главно с романи: „Стръв” (1996), „Пиявиците” (2005) и „Лудвиг” (2007). Превеждан е на шестнайсет езика; той самият е преводач на Исак Башевис Зингер, Джон Ъпдайк, Маргарет Атууд, Сол Белоу, В. С. Найпол, Томас Пинчън. Любимият му роман е „Блед огън” на Набоков, а онзи, който му се иска да беше написал (но на сръбски) – Джойсовият „Одисей”.

Книги на Давид Албахари тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …