Начало / България / Как да излекуваме себе си – отговори в книгата „Защо боледувам?”

Как да излекуваме себе си – отговори в книгата „Защо боледувам?”

„Защо боледувам?” („Сиела”)  е революционна книга за прочистването на съзнанието и тялото, чийто автор е британският специалист по невролингвистично програмиране Ричард Флук. Авторът прави забележителен прогрес в областта на контролирането на психиката и участието ѝ в оздравителния процес, давайки  детайлни обяснения защо лечението трябва да започва от овладяването на съзнанието.
Специалистът по невролингвистично програмиране Ричард Флук посочва един от проблемите на съвременната медицина, отбелязвайки, че тя не разполага с достатъчно време, за да обърне внимание на причинителите на болестите. Другият ѝ недостатък – допълва авторът на „Защо боледувам” – е, че стимулира процъфтяването на фармацевтичната индустрия за сметка на персонализираната  помощ. С подкрепата на много надлежно поднесени примери от своята практика Ричард Флук обяснява защо е толкова необходимо да изследваме особеностите на психиката и чувствителността към стреса. Той вярва, че по този начин можем да лекуваме симптомите на широк спектър от заболявания. Специално внимание е отделено на физическите, психическите, биологичните, емоционалните и социалните фактори и тяхното въздействие върху човека. Едно от основните достойнства на Флук е, че той не отрича постиженията на медицината в диагностиката през последното столетие.
Ричард Флук е основател на движението Advanced Clearing Energetics™ (ACE) и има повече от 20 години опит в изучаването на връзката между стреса и боледуването. Майка му умира от рак, когато той е на 12, и това дава началото на житейската и професионалната му мисия да изследва причинителите на заболяването и да говори за превенцията му. Така основава ACE™ – системата от подходи, целящи да изчистят струпалата се в тялото негативна енергия, провокираща хроничните заболявания. В книгата „Защо боледувам?” се намират всички отговори, които търсим, когато болката ни завладее.

ОТКЪС

ГРИП – ПИКЪТ

Преди няколко години бях повален на легло от грип; чувствах се изтощен и ме болеше цялото тяло. Горях, потях се и не можех да помръдна. Единственото ми желание беше да спя.
Някъде към четири следобед се почувствах по-добре, дотолкова, че станах от леглото, взех душ, облякох се и се захванах с работата си. Но само час по-късно ми стана много студено, почувствах се наистина странно и преливащ от енергия. Върнах се в леглото и се увих с одеялата, треперейки от студ. Виеше ми се свят. Умът ми беше съвсем буден, но същевременно се чувствах дискомфортно. Започна да ме боли главата вдясно, точно зад дясното око и малко пред ухото.
Сега започнах да се тревожа наистина. Само преди час лежах в леглото без никаква енергия; сега се чувствах превъзбуден, а в главата ми сякаш маршируваше цял отряд. Постепенно главоболието ми отзвуча, престанах да треперя и телесната ми температура се нормализира. Освен това уринирах често, което означаваше, че отделям повече течности, отколкото бях приел през последните няколко дни, и изхвърлих доста слуз посредством мъчителна кашлица.
След като това отмина, започнах да се чувствам по-добре и, мислейки, че всичко е свършило, реших да стана и да се заема отново с работата си. Но още преди да мине час пак се озовах в леглото, изтощен, горещ и като цяло чувствайки се недобре. Спах до следващия ден и когато се събудих, се чувствах много по-добре, но безсилен. На по-следващия ден се чувствах съвсем добре.

Сигурен съм, че ако се замислите за собствения си опит, ще си спомните, че сте преминавали през такива Пикове в един или друг момент от вашия живот, дори да става въпрос само за диария, пристъп на кашлица или съпроводено с тъпо пулсиране главоболие. Всичко това са симптоми на Пика.
Забелязал съм също, че мястото на главоболието варира в съответствие със засегнатия мозъчен участък. Причината е, че течността се изстисква едновременно от засегнатия орган и съответстващия му мозъчен участък. Мозъкът действа като помпа, която изсмуква излишната вода, събрала се в дадения участък през Етапа на възстановяване, и я изтласква през мозъчните вентрикули обратно в тялото, за да бъде елиминирана посредством урината и потта. Това действие може да се усети като думкане отвътре. В мозъка няма рецептори за болка, следователно думкането идва от спазмите и издуването на мозъка, който при изпомпването се докосва до предпазващата го външна ципа.
Не е необичайно усещането за силен натиск зад очите, над челото, около ушите и в тила, близо до врата. Тези симптоми обясняват също защо страдащите от мигрена „виждат“ светли петна зад очите преди и след болката – те могат да бъдат обяснени със стартирането на изпомпването. Страдащите от мигрена хора споделят, че обикновено тези симптоми се повтарят отново и отново и понякога са толкова силни, че ги принуждават да се изолират от всякаква светлина и да лежат в затъмнено помещение до отшумяване на мигрената. Интересното е, че вместо уморени, те се чувстват възбудени.
Други добре известни симптоми на Пика са припадъци, загуба на съзнание, епилептични пристъпи, астматични пристъпи, диария, повръщане, пристъпи на кашлица или кихане, треперене или потрепване на мускулна група, вцепеняване, силен сърбеж, пристъпи на паника, гастроезофагеален рефлукс, спиране на сърцето, изхрачване на кръв и изхвърляне на кръв чрез урината.
Тези симптоми може да траят секунди, минути, часове или дори дни. Възможно е също така да се повтарят постоянно през деня, но да изчезват през нощта, какъвто е случаят с Паркинсоновата болест.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …