На фокус
Начало / България / Излиза „Щастливата носталгия“ от Амели Нотомб

Излиза „Щастливата носталгия“ от Амели Нотомб

Почитателите на Амели Нотомб ще имат нов повод за радост. На книжния пазар у нас в началото на март ще се появи поредната книга на ексцентричната белгиийка – „Щастливата носталгия“.

В двайсет и второто си произведение, „Щастливата носталгия” (2013), Амели тръгва по следите на своето японско минало, описано в „Изумление и трепет” и в „Нито Ева, нито Адам”.  Съпровожда я френски телевизионен екип, който прави филм за нея.

„Всичко, което обичаме, се превръща в измислица. Най-важната сред моите измислици бе Япония.“  Така започва тази автобиографична книга, много различна от другите книги на ексцентричната белгийска писателка. Написана е просто и откровено, с желанието да се разбере дали измислената Япония отговаря на истинската.

В „Щастливата носталгия“  Амели Нотомб не дава воля на въображението си, не се пита „какво би станало, ако”, не изобретява екстравагантни имена. Само разказва, както се разказва едно пътуване към детството. С носталгия. Японците имат само една дума за носталгия, казва ни авторката – „натсукаши”, и тя означава щастлива носталгия, тя е моментът, в който споменът се връща в паметта и я изпълва с блаженство.

„Щастливата носталгия” е книга, в която се запознаваме с една не толкова зрелищна, но много автентична Амели Нотомб.

Всички книги от Амели Нотомб тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

60652997

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (23 януари – 29 януари)

Отбелязваме ново, интригуващо заглавие в тази класация – „Hell Bent“, втора част от фентъзи поредицата …