Начало / България / Излиза „Щастливата носталгия“ от Амели Нотомб

Излиза „Щастливата носталгия“ от Амели Нотомб

Почитателите на Амели Нотомб ще имат нов повод за радост. На книжния пазар у нас в началото на март ще се появи поредната книга на ексцентричната белгиийка – „Щастливата носталгия“.

В двайсет и второто си произведение, „Щастливата носталгия” (2013), Амели тръгва по следите на своето японско минало, описано в „Изумление и трепет” и в „Нито Ева, нито Адам”.  Съпровожда я френски телевизионен екип, който прави филм за нея.

„Всичко, което обичаме, се превръща в измислица. Най-важната сред моите измислици бе Япония.“  Така започва тази автобиографична книга, много различна от другите книги на ексцентричната белгийска писателка. Написана е просто и откровено, с желанието да се разбере дали измислената Япония отговаря на истинската.

В „Щастливата носталгия“  Амели Нотомб не дава воля на въображението си, не се пита „какво би станало, ако”, не изобретява екстравагантни имена. Само разказва, както се разказва едно пътуване към детството. С носталгия. Японците имат само една дума за носталгия, казва ни авторката – „натсукаши”, и тя означава щастлива носталгия, тя е моментът, в който споменът се връща в паметта и я изпълва с блаженство.

„Щастливата носталгия” е книга, в която се запознаваме с една не толкова зрелищна, но много автентична Амели Нотомб.

Всички книги от Амели Нотомб тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

232865_b

„Инструкторът“ – кой се възползва от ковид?

Детективско разследване, психотрилър и антиутопия в едно Българските читатели вече познават Питър Хелър от романа …