Начало / Свят / Имал ли е Шекспир извънбрачен син?

Имал ли е Шекспир извънбрачен син?

Според новата книга на биографа Саймън Андрю Стърлинг „Копелето на Шекспир: Животът на сър Уилям Давенант“, Шекспир е имал извънбрачен син, който също е бил изтъкнат поет и драматург, пише Лос Анжелис таймс.
Стърлинг твърди, че Давенант е бил син на Шекспир и Джейн Давенант, която е била негова любовница, но съпруга на кръчмар. Шекспир е бил женен за Ан Хатауей, с която имали три деца – Сузана, Хамнет (който починал на 11-годишна възраст) и Джудит. Но според слуховете бракът между двамата не е бил от щастливите.
Шекспир е бил кръстник на У. Давенант, но Стърлинг смята, че двамата са биологично свързани. За сравнение използва портрети на Шекспир и Давенант, като се забелязва голяма прилика, особено по смъкнатата лява вежда.
Според Стърлинг известният „Сонет 126“ на Шекспир е написан за Давенант: „О, момко мил, часовник, огледало и сърп самото време ти е дало; докато вехнем в тоя сив живот, ти все цъфтиш с предчувствие за плод…“ (Превод Кирил Кадийски)
Слухът, че Шекспир има извънбрачен син се „носи“ от доста време, като е подсилен допълнително от думите на романиста Самюел Бътлър: „Стилът, с който пише Давенант е същият като на Шекспир, сякаш му е син.“
Давенант, който е най-известен с пиесите си “The Wits” и ”The Playhouse to Be Let”, умира през 1668г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …