Начало / Свят / Шерилин Кениън и Касандра Клеър се съдят за плагиатство

Шерилин Кениън и Касандра Клеър се съдят за плагиатство

В свирепа съдебна битка се въвлякоха две от най-популярните съвременни авторки на книги от жанра „мрачен романс“ Шерилин Кениън и Касанда Клеър.

Инициативата да се стигне до съд на Кениън. Авторката на поредицата „Нощни ловци“ обвини колежката си, че копира романите й. Тя обяви, че Клеър е взела идеите й от бестселъровите й книги и ги е въплътила в поредицата си „Реликвите на мъртвите“.

„Безброй оригинални елементи са били просто копирани“, твърди Кениън пред властите. Тя започна „Нощни ловци“ през 1998 г., докато Клеър написа първата книга от поредицата „Реликвите на мъртвите“ – „Град от кости“ през 2007 г.

Делото започна на 5 февруари, като Кениън настоява за огромна парична компенсация заради нанесени щети и пропуснати ползи. Според съда, в иска си Кениън споменава, че през 2006 г. е била „алармирана от свои фенове за сходните сюжети на Клеър“. Тя твърди още, че героите в двете поредици не само си приличат много, но и имат почти еднакви черти в някои случаи.

„Шерилин Кениън не е измислила идеята за група хора, които се борят със свръхестественото. Затова не виждам причина за този процес. И двете поредици се базират на нашето митологично минало. Затова и си приличат“, коментира бившият професор по право и автор на исторически романи Къртни Милан.

Самата Касандра Клеър обяви, че е „изненадана и разочарована“ от обвиненията на колежката си. Клъер обясни, че идеята за „Реликвите на мъртвите“ е дошла от едно посещение в център за татуировки на нейна приятелка. „Реших, че магическа битка на място като това е страхотна идея, а от там се роди и тайното общество на ловците на демони, чиято сила се крие в сложна система на татуриовки. Очаквам всички обвинения към мен да отпаднат“.

Всички книги от Шерилин Кениън тук

Всички книги от Касандра Клеър тук

Прочетете още

8d2f207139d84e7d99c5668ef9a7320a

Бъркотия с родители – детска книга се качи на сцената

Забавната история се играе в театър „Възраждане“ „Ах, тези родители“ излезе преди няколко години, а …