Начало / България / Почина Донка Петрунова

Почина Донка Петрунова

След кратко боледуване, в понеделник на 84-годишна възраст почина една от най-четените български криминални писателки Донка Петрунова. Тъжната вест съобщиха издателите на писателката „Атеа Букс“.

Петрунова е автор на 23 книги. Тя е автор на първото сериозно разследване на женската престъпност, като влиза и в женски затвор. Плод на проучването е „Сивият дом”, определена за най-добрата публицистична книга за 1986 г. в традиционната анкета на в. “АБВ” с читателите.

Отличена е с орден „Кирил и Методи” 2-а степен, „Златното перо” от Съюза на българските журналисти, „Голямата награда за литература” на Академията на МВР. Носителка е на Специалната награда на Международния конкурс за криминален разказ “Атанас Мандаджиев”, както и на награда на AIEP „Най-добър роман за 2006 година”.

Романът й „Бели рози в черна ваза” бе отличен с „Голямата награда” на Съюза на българските писатели през 2008 година.

 

„Наричаната „Българската Агата Кристи“ пишеше за клошари и олигарси, за държавници и дребни мошеници. Безпощадна е към продажните и некомпетентни политици, благоговее пред честните и достойни хора. Напусна ни един рицар на честта. И ни завеща: „Не убивайте любовта! Без нея сте живи тела с мъртви души!“  Ще го помним! Винаги е трудно, когато някой си отива, още повече ако е приятел и съмишленик“, пишат още издателите.

 

Книги от Донка Петрунова тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …