Начало / Свят / 92% от американските студенти предпочитат хартиените книги

92% от американските студенти предпочитат хартиените книги

92% от американските студенти предпочитат хартиените книги. Това установи ново изследване, цитирано от в. „Лос Анджелис Таймс“.

Откритието, че милениумите също са почитатели на старомодната книга, бе направено от професора по лингвистика Наоми Барон, автор на книгата „Words Onscreen: The Fate of Reading in a Digital World“. Трудът й е събрал повече от 300 анкети на студенти от САЩ, Словакия, Япония и Германия за читателските им навици.

Хартиените книги са изборът на 92% от включените в анкетата. „Вярвам, че вероятността от разконцентриране и разсейване е много по-голяма при четене на онлайн текстове. Освен това дигиталното четене е по-интерактивно, но изисква и по-големи познания в технологиите, а аз лично нямам много такива“, казва Стивън Ернандес от Щатския университет в Аризона.

Оказва се, че липсата на разсейване при четене на хартиени книги е основният им плюс сред студентите, твърди и Барон. „Когато ги питах защо не обичат да четат от екрана, повечето споделяха, че не могат да вникнат в текста“, казва професорът. Посочени са обаче и други мотиви за любовта към хартията и печатните книги. Словашките студенти например признават, че в книгите ги привлича миризмата на хартия и мастило.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …