Начало / Свят / Отмениха закон, позволяващ на румънски затворници да намалят присъдите си чрез писане на книги

Отмениха закон, позволяващ на румънски затворници да намалят присъдите си чрез писане на книги

Затворниците можеха да намалят присъдите си с 30 дни за всеки публикуван научен труд. Сред тях присъства и осъден политик, който е написал 9 творби от 2014 година насам. Румънското правителство преустанови спорен закон, който позволяваше на престъпници да намалят присъдата си, ако напишат книга, пише в. „Гардиън“.
Това постановление бе остро критикувано, след като антикорупционни прокурори, разследвали подозрения за злоупотреба, съобщиха, че книга от 212 страници е била написана за 7 часа, което довело до съмнение, че творбата е плагиатствана или написана от друг човек.
Говорител на правителството сподели в сряда, че законодателството е прекратено до първи септември. Министърът на правосъдието Ралука Пруна призова то да бъде отменено, но предложението й бе отхвърлено от Съвета на магистратите.
По силата на закона затворниците могат да намалят присъдите си с 30 дни за всеки „научен труд“, който публикуват, което подлежи на решение от страна на съдията дали книгата има нужните качества. От Министерството на правосъдието съобщават, че през изминалата година са публикувани 340 книги, написани от затворници в сравнение с 2014 година, когато са издадени 90.
През април 2015 година румънският бизнесмен Джордж Копос, който е лежал четири години в затвора, бе обвинен в плагиатство във връзка с книга, която твърди, че е написал. Заглавието на творбата му е „Брачните връзки като политика на румънските крале през XIV-XVI в.“ Оттогава той е бил освободен.
Според историка Каталин Парфене, който през 2005 година е написал дисертация по темата за брачните съюзи, книгата на Копос е била с идентична структура, подобен исторически подход, същият стил на аргументация, притежавала сходни изрази и пасажи, както и еднаква структура на идеите, базирани в тезата на историка.
Парфене също така твърди, че творбата на Копос е съгласувана с научния ръководител на историка, макар че той е запознат с това, тъй като едно копие от книгата е било изпратено в националната библиотека по изискване на закона. Останалите екземпляри, изглежда, са били закупени от автора.
Копос очевидно е написал 5 книги за 400 дни, докато е бил зад решетките. За намаляване на присъдата му е спомогнал фактът, че е бил над 60-годишен и е работел в дърводелската работилница на затвора.
Междувременно Джиджи Бекали, собственикът на футболния отбор „Стяуа“, намали престоя си в затвора, след като написа две книги, една от които е свързана с отбора. Бившият политик Николае Василеску привидно е написал 9 книги от 2014 г. насам, а бизнесменът Динел Стаику има публикувани седем заглавия за същия период.

Прочетете още

gergan

Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

По 24 май е време за награди в „Хеликон“ Избира се всъщност и най-добър книжар, …