Начало / Свят / Майкъл Луис останал изненадан от успеха на филма по „Големия залог“ (трейлър)

Майкъл Луис останал изненадан от успеха на филма по „Големия залог“ (трейлър)

Авторът на „Големият залог. Машината на Страшния съд отвътре“ Майкъл Луис разкри, че е крайно изненадан от успеха на филма, направен по труда му. Лентата е микс между комедия и финанси и вече получи няколко номинации за престижни филмови награди, включително и „Оскар“ и „Златен глобус“.

Книгата се върна в класациите на „Ню Йорк Таймс“ с излизането на филма. Така тя е вече 14 седмици в класацията. Луис съчетава брилянтен разказ – с реални герои и мрачен хумор – за това, как американската икономика изкуствено е бутната в пропастта и предизвика най-голямата финансова катастрофа в историята.

Когато през 2008 г. сривът на борсовите пазари в САЩ става публично достояние, това вече не е новина. Истинският срив, тихият срив, се е случил още преди година на едни странни, сенчести финансови пазари, на които Комисията по ценните книжа на САЩ не смее или не иска да си направи труда да стъпи. Това са пазарите на облигации и ипотечни деривативи, чиито ловки играчи изобретяват непонятни финансови инструменти и печелят на гърба на милиони обикновени американци, изпаднали в неспособност да изплащат ипотечните си кредити. Малцината умни хора, които успяват да прозрат какво точно се случва и какво може да се случи, и залагат на това, са парализирани от странна смесица от надежда и страх. Във всеки случай, те не проговарят.

Майкъл Луис обръща този въпрос буквално с хастара навън и създава една невероятно свежа и остроумна история, преливаща от негодувание и мрачен хумор, движена от ярки персонажи – чудесно продължение на бетселъра „Покерът на лъжците”.

Във филма по книгата участват холивудски звезди от ранга на Брад Пит, Крисчън Бейл, Райън Гослинг и Стив Каръл. „Още докато пишех, се чудех дали наистина ще излезе нещо от тази книга. В нея ставаше дума именно за хората в тази ситуация. Но никога не съм си я представял като филм. Не се чувствам свързан с филма. “, казва Луис. Авторът останал толкова далеч от филма, че дори не посетил снимките му.

Сценарист на филма е Адам МакКий, който преди това е работил с Уил Фарел по комедии като „Anchorman“ и „Talladega Nights“.

„Когато си свикнал да правиш големи и глупави комедии, свикваш да не се тревожиш за критиките. Просто искаш да направиш филм, който да се продава. И мисля, че този опит ми беше полезен. Луис бе много скептичен, дори накрая май осъзна, че е бил прекалено скептичен. Особено, след като гледа филма. После беше свръх развълнуван, защото осъзна, че наистина е добър“, споделя МакКий.

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Lazarov03

Васил Лазаров: Цариградският медальон е препратка към славното ни историческо минало

Нов роман от автора на „Калоян Боговенчаният“, който прави убедителен скок няколко века напред, от …