Начало / Класации / Трите най-успешни книги в Русия за 2015 година

Трите най-успешни книги в Русия за 2015 година

1. Гюзел Яхина, „Зулейха отваря очи“
Този сензационен дебютен роман спечели приза „Голяма книга“ 2015 – най-престижната литературна награда в Русия – изпреварвайки утвърдени автори като Виктор Пелевин и Алексей Варламов.
Гюзел Яхина е родена в Казан през 1977г., а понастоящем живее в Москва. „Зулейха отваря очи“ печели също и наградата на читателите на „Голяма книга“, както и наградите „Ясна поляна“ и Книга на годината.
Книгата разказва историята на Зулейха, жена, живееща в отдалечено татарско селце, която със съселяните си попада в сибирския ГУЛаг през 30-те години на 20в. Все пак това не е книга за политическите репресии, а за любовта, която превъзмогва всичко. В същността си е една семейна история, определение, на което самата авторка ревностно държи. Лиза Хайдън, член на журито, връчило наградата, я описва, като „изключително трогателна“, заслужаваща всичкото внимание и награди, които е получила.
През 2016г. романът ще бъде преведен на английски, български, унгарски, немски, китайски, холандски, италиански, полски, сръбски, словашки, фински, френски и хърватски езици. Ще се разпространява в страни като Австралия, Англия, САЩ, Нова Зеландия, Германия, Канада, Франция, Швейцария и др.

2. Валерий Залотуха,  Свещичка
Плановете на Валерий Залотуха са били в рамките на година да завърши своята книга за московски ветеринарен лекар на име Евгений Золоторотов. На практика обаче това му отнема цели 12 години. Писателят умира през февруари 2015 година, малко след като дългоочакваният му роман вижда бял свят. През същата година журито на „Голяма книга“ 2015 присъжда на „Свещичка“ втора награда.
Залотуха е роден в миньорско градче в района на Тула (на около 250 км от Москва) през 1954г. Премества се в столицата, където работи като журналист и сценарист. Печели наградата „Ника“ на Руската академия за киноизкуство за сценария на филма „Мюсюлманин“. От 1992г. започва да се занимава и с проза. Романът му „Последният комунист“ печели през 2000г. наградата Руски Букър.
„Свещичка“ е 2000-странично произведение за вярата и вероломството. Книгата разказва историята на човек – московски ветеринарен лекар, чудесен син, съпруг и баща – който веднъж съвсем случайно влязъл в църквата, в която се е венчал Пушкин. И запалил свещ. Просто така. И целият му живот стремително и главоломно пропада, а ние наблюдаваме и преживяваме всичко заедно с героя – несправедливо обвинен и осъден – оценявайки колко струват човек и ценностите му. Романът предизвиква бурни дискусии и смесени оценки от критиците.
Руският прозаик и сценарист Андрей Дмитриев пише по повод смъртта на автора: „Почина Валерий Залотуха. Но преди да ни напусне успя да напише една велика, грандиозна книга. Дълги години се чудех кой ще успее да опише с пълна художествена сила какво се случи с нас и нашата страна през последните двайсет и няколко години. Но имах такава мечта – да доживея и прочета книга, която да утеши нас, тези, които си отиваме, а на бъдещото поколение да даде смислена подсказка за това, какво наистина се случи… Страшна книга, изпълнена с надежда. И празник на свободата и ума.“

3. Роман Сенчин – „Зона на наводнение“
Роман Сенчин няколко пъти е бил сред номинираните за наградата „Голяма книга“, но това е първият път, когато попада сред призьорите.
Книгата е своеобразно отдаване на почит към повестта „Сбогуване с Матьора“ на класика на руската литература Валентин Распутин (1937-2015). Распутин е представител на така наречения жанр в литературата „селска проза“.
„Зона на наводнение“ ни пренася в съвременен Сибир и е разказ за трагичната съдба на селяни, принудени да напуснат домовете си, освобождавайки място за строеж на нова хидроелектрическа централа. Основната сюжетна нишка се движи около безпомощността на обикновените хора, изправени лице в лице с могъщите олигарси. В този смисъл книгата може да бъде сравнена с филмовия хит на Андрей Звягинцев „Левиатан“ („Златен глобус“ 2014 и Номинация за „Оскар“).
През 2009 Сенчин получи широко признание за романа си „Елтишеви“, номиниран тогава за всички руски литературни награди, без обаче да спечели някоя от тях. Книгите му са преведени на много езици, а през 2015 на Книжния панаир в Пекин представи и китайския превод на „Елтишеви“.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …