Начало / България / 18-годишна българка ще се срещне със Стивън Хокинг

18-годишна българка ще се срещне със Стивън Хокинг

Едно българско момиче – 18-годишната Неда Лаптева ще се срещне с прочутия астрофизик Стовън Хокинг, съобщи БНТ. Българката спечелва вниманието на гениалния учен преди 2 години, когато спечели състезание за въпрос към Хокинг и има щастието да му го зададе лично на фестивал на Канарските острови. Неда така е заинтригувала Хокинг, че вече е поканена на вечеря с него по време на научния фестивал на астрофизиците Стармус.

„Той говори за Черни дупки и всъщност на края на лекцията казва, не цитирам точно, но казва, че целта на тази лекция беше да ви разкажа, че изход от черните дупки има и може това да те заведе в друга вселена, може и много други неща, които не знаем да се случат. И цитирам „ако някога се чувствате все едно сте в черна дупка, не се притеснявайте – има изход“ и това е и за хората с депресия съобщение, което на мен много силно ми въздейства и е много красиво според мен. Мен лично не ме е страх от това, защото все пак ние изобретяваме технологиите и не мисля, че тя ще може да се обърне срещу нас. Стивън Хокинг смята, че ние сме цивилизация, която ще може да живее на повече от една планета, не знам дали това е възможно, надявам се“, каза Неда за националната телевизия.

Всичко започва на шега. Неда научава в социалните мрежи за конкурса за въпрос към Стивън Хокинг. И го пита – „дали ако може да пътува във времето ще избере миналото, за да види какво е предизвикало Големия взрив или бъдещето, за да види какво ще се случи с човечеството“. Вниманието на Хокинг е грабнато и и тя получава покана за фестивала на астрофизиците. Сега се притеснява от предизвикателството да се види с него на вечеря.  „Не знам какво ще се случи, защото най-вероятно ще си глътна езика и не знам как ще реагирам, защото миналия път всъщност извън сцената не съм комуникирала с него. И не знам какво да очаквам и как да се държа и трябва да тренирам може би“, завършва Лаптева.

Свързани заглавия

Човечеството е застрашено, предупреди Стивън Хокинг

Стивън Хокинг иска да бъде злодей във филм за Джеймс Бонд

Стивън Хокинг се включи в „Предизвикателството ледена кофа“

Стивън Хокинг: Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание

Стивън Хокинг: Трябва да гледаме към звездите, а не под краката си

Книги от Стивън Хокинг тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …