На фокус
Начало / България / 18-годишна българка ще се срещне със Стивън Хокинг

18-годишна българка ще се срещне със Стивън Хокинг

Едно българско момиче – 18-годишната Неда Лаптева ще се срещне с прочутия астрофизик Стовън Хокинг, съобщи БНТ. Българката спечелва вниманието на гениалния учен преди 2 години, когато спечели състезание за въпрос към Хокинг и има щастието да му го зададе лично на фестивал на Канарските острови. Неда така е заинтригувала Хокинг, че вече е поканена на вечеря с него по време на научния фестивал на астрофизиците Стармус.

„Той говори за Черни дупки и всъщност на края на лекцията казва, не цитирам точно, но казва, че целта на тази лекция беше да ви разкажа, че изход от черните дупки има и може това да те заведе в друга вселена, може и много други неща, които не знаем да се случат. И цитирам „ако някога се чувствате все едно сте в черна дупка, не се притеснявайте – има изход“ и това е и за хората с депресия съобщение, което на мен много силно ми въздейства и е много красиво според мен. Мен лично не ме е страх от това, защото все пак ние изобретяваме технологиите и не мисля, че тя ще може да се обърне срещу нас. Стивън Хокинг смята, че ние сме цивилизация, която ще може да живее на повече от една планета, не знам дали това е възможно, надявам се“, каза Неда за националната телевизия.

Всичко започва на шега. Неда научава в социалните мрежи за конкурса за въпрос към Стивън Хокинг. И го пита – „дали ако може да пътува във времето ще избере миналото, за да види какво е предизвикало Големия взрив или бъдещето, за да види какво ще се случи с човечеството“. Вниманието на Хокинг е грабнато и и тя получава покана за фестивала на астрофизиците. Сега се притеснява от предизвикателството да се види с него на вечеря.  „Не знам какво ще се случи, защото най-вероятно ще си глътна езика и не знам как ще реагирам, защото миналия път всъщност извън сцената не съм комуникирала с него. И не знам какво да очаквам и как да се държа и трябва да тренирам може би“, завършва Лаптева.

Свързани заглавия

Човечеството е застрашено, предупреди Стивън Хокинг

Стивън Хокинг иска да бъде злодей във филм за Джеймс Бонд

Стивън Хокинг се включи в „Предизвикателството ледена кофа“

Стивън Хокинг: Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание

Стивън Хокинг: Трябва да гледаме към звездите, а не под краката си

Книги от Стивън Хокинг тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …