Начало / Свят / Как да прочетете 100 книги за 1 година

Как да прочетете 100 книги за 1 година

Списъкът ви за четене продължава ли да се увеличава? Купували ли сте си книги, които никога не сте прочели? Време е да отбележите повече прочетени книги в списъка си тази година.

Ако четете по-малко, отколкото ви се иска, не сте единствените. А защо да прочетете точно 100 книги за 1 година? Вие четете, защото имате желание да се учите от опита и преживяванията на други хора. Или както е казал Ото фон Бисмарк: „Глупаците се учат от собствения си опит, аз предпочитам да се уча от опита на другите.“

Ако искате да постигнете нещо в своя живот, трябва да се образовате, а за да го направите, трябва да четете много. Ето няколко съвета на observer.com по този въпрос:

1. Купувайте в огромни количества

Нуждаете се от пари, за да си купувате книги, и ви е необходимо време, за да ги четете. Всеки може да отдели време. Ако нямате средства, намерете начин да печелите или да спестявате.

Убедете се, че парите и времето, вложени в една книга, си заслужават. Те са само прахосване на средства, ако не ги четете.

Ако искате да четете повече, трябва да си купувате повече книги. Идеята е проста: Ако имате много произведения вкъщи, ще имате по-голям избор, което ще ви помогне да четете повече. И това е така, защото не сте планирали повечето от книгите, които си взимате. След като приключите с четенето на една творба, виждате какви други имате налични и решавате коя да бъде следващата, която да прочетете. Ако притежавате много книги, това ще задвижи самия процес на четене и няма да имате извинение да не извършвате тази дейност.

2. Четете постоянно

Намерете начин да четете във всяка ситуация. Не си търсете извинения от сорта на това, че сте уморени или много заети. Може да четете:

–  докато пътувате във влака, в метрото и т.н.

–  докато кърмите бебето си

–  докато се храните

–  докато чакате пред кабинета на доктора

–  докато сте на работа

–  най-важното – докато останалите си губят времето да гледат новините или си проверяват Фейсбук страницата за 113-и път

Ако следвате тези съвети, ще прочитате повече от 100 книги на година. Повечето хора четат по 50 страници на час. Ако четете 10 часа на седмица, ще прочетете 26 000 страници за една година. Да кажем, че една обикновена книга е в порядъка на 250 страници. В този случай ще прочетете 104 произведения за една година. С това темпо, дори да си починете за 2 седмици, пак ще можете да прочетете 100 творби. Това е една добра възвръщаемост на вложеното време.

3. Четете само уместни за вас книги

Чели ли сте някога произведение, което не разбирате, но, според всеобщото мнение, то е невероятно? Книгите не са предопределени да се харесват от всички. Една творба може да бъде бестселър, но на вас да не ви допада стилът на писане на автора. Или просто не е дошло подходящото време да я прочетете. Ако четивото не ви е приятно, оставете го настрана и започнете някое, което ви вълнува.

Може да четете книги, които са близки до това какво се случва в живота ви. Хората пишат от 2000 години и сред тях има много, които са били на вашето място – объркан тийнейджър, амбициозен артист, банкрутирал предприемач, родител за първи път и прочие. Не си губете времето да четете по теми, от които изобщо не се интересувате. Вместо това заложете на творби, свързани с вашата професия или хоби. Четете за хора, на които се възхищавате. НЕ трябва да четете една книга, защото е бестселър или класика, ако няма никакво значение или смисъл за вас.

4. Четете по няколко книги едновременно

Няма правила при четенето, така че може да правите каквото си пожелаете. Ако четете нещо сложно, може да отпочинете с по-лека книга вечер.

5. Запомнете наученото

От знанието има полза само ако бъде използвано. Трябва да си създадете метод, за да запомняте наученото. Ето няколко съвета по този въпрос:

  • Когато четете, може да използвате химикал, за да си отбелязвате бележки и да подчертавате важен текст. Ако използвате четец, запознайте се с опцията за маркиране. Подчертавайте само изреченията, които ви впечатляват силно.
  • Ако прочетете нещо, което искате да запомните, прегънете долната или горната част на страницата. За четящите дигитално – снимайте страницата и я запазете в предпочитаното приложение за водене на бележки. Когато прочетете книгата, върнете се на тези страници и ги прегледайте отново.
  • Запишете в тефтер или на друго място със свои думи за какво се говори в книгата и какъв съвет дава авторът й.
  • Препишете цитатите, които изпъкват.

Целта не е да препишете книгата, а да си помогнете да анализирате информацията, за да може да я използвате.

Четете доколкото имате възможност, но не забравяйте да прилагате наученото, защото това има най-голямо значение. Отдавате много часове на четенето на книги – направете така, че получите нещо в замяна.

 

 

 

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …