Начало / Свят / Съдят мъж за притежание на откраднати стари книги

Съдят мъж за притежание на откраднати стари книги

51-годишният Андрю Шанън е обвинен в незаконно притежаване на антикварни книги, които са били иззети от хотела Carton House в ирландското графство Килдеър през 2006 година, съобщава thejournal.ie.

Ценни стари книги, които са били изчезнали по време на възстановяването на историческото имение Carton House са били идентифицирани благодарение на отличителния семеен герб на династията Фицджералд, отпечатан на гърба на кориците им.

По случая е образувано дело в Окръжния наказателен съд в Дъблин. Андрю Шанън (51 г.) е обвинен в незаконно притежание на 67 от книгите, които след претърсване, както се твърди, са били открити в дома му.

Произведенията, включително и издание на Библията на крал Джеймс от 1660 г., от които съществуват само шест в целия свят, са били изгубени, след като са били прибрани в складове по време на реставрацията на имението.

Шанън не се е признал за виновен за притежаване на творбите в дома си, както и по обвинението, че е знаел или е подходил безразсъдно по отношение на кражбата им на трети март 2007 година.

Прокурорът Моника Лийч съобщи на съдебните заседатели, че делото не е за кражба, а за притежание на книгите. Тя твърди, че те са открити, когато служители на ирландската държавна полиция са обискирали къщата на г-н Шанън през март 2007.

По делото показания даде Конър Малън, който работи в Carton House от 1994 г. Той е наблюдавал реставрацията на имота, който е бил закупен от компанията на баща му през 1977 година.

Конър твърди, че преди да бъде започната работата по реставрирането, той е прибрал всички предмети за съхранение в къщата си, включително книги от библиотеката. Той също така споделя, че е снимал отделно всяка книга, преди да я складира.

Книгите били оставени в кашони до 2006 година, когато започнали да ги връщат обратно в библиотеката. Тогава г-н Малън забелязал, че липсват определени книги и се свързал със служителите на реда. През 2007 година заедно с баща си Конър отива в полицията, за да разпознае няколко книги, които са били намерени.

Три от старите книги са били показани на г-н Малън в съда, включително и голямо издание на Библията на крал Джеймс. Той казал на адвоката, че ги е идентифицирал по семейния герб на Фицджералд, който се е намирал от вътрешната страна на корицата, както и на гърба на книгата.

Г-н Малън обяснил, че на герба има изобразена маймуна, която, според легендата, е спасила член на династията Фицджералд, след като го е събудила в горяща сграда.

Свидетелят също така разяснил, че някои от творбите датират от 17-и век и преди това. По неговите думи, семейството му никога не е продавало или давало назаем нито една от тези 67 книги,  нито е  разрешило да бъдат преместени на друго място, освен уточненото за съхранение.

Делото продължава.

 

 

Прочетете още

ladivina

Книга, която тихо плаче

По страниците ѝ има музика, но много повече болка „Божествена“ е за любим глас, превърнал …