Начало / Читатели / „Бонбонени обувки“ от Джоан Харис (ревю)

„Бонбонени обувки“ от Джоан Харис (ревю)

 Любина ЙОРДАНОВА

Винаги, когато наближат празници, се чудим какъв подарък да направим на обичан от нас човек. Хубавата книга винаги е подходящ избор, независимо от повода.

Разбира се, има и такива, които трябва да се подаряват и четат в подходящия момент.

Като „Бонбонени обувки“ на Джоан Харис, която е продължение на „Шоколад“. Не е задължително да сте чели първата част, за да вземете в ръце и втората.

Може спокойно да си доставите удоволствие, но нека бъде по Коледа, за да я направите още по-вълшебна и незабравима, прочитайки тази книга.

Защото действието се развива в последните месеци от годината, а чудото се случва на Бъдни вечер.

Защото тя ще ви омагьоса и ще ви накара отново да повярвате в невъзможното, да изпитате онова неподправено детско чувство на възхищение, ще ви върне в онези далечни моменти, когато дори и най-малкото нещо е било достатъчно да ви ощастливи – парченце шоколад, искрена усмивка, коледна играчка, шепа сняг.

Виан Роше и Анук живеят в Париж, имат нови имена и се опитват да избягат от себе си и миналото, което непрекъснато ги преследва. Те вече не са сами. С тях е и новият член на семейството – малката Розет, която е цяла загадка.

Ян Шарбоно, Розет и Ани живеят под прикритие в една постройка на Монмартър. На първия етаж има малка неугледна сладкарничка. Виан, която е присвоила името Ян, категорично е решила да остави магиите и да заживее като обикновена, невзрачна жена с две деца. Успява до момента, в който пред вратата не се появява Зози дьо л’Алба, която носи бонбонени обувки и събира всички погледи с блестящата си външност. Тя е пълна противоположност на Ян и толкова прилича на Виан. С една малка, но много съществена разлика.

Зози се оказва липсващата, пиперлива съставка, която променя изцяло вкуса на ежедневието в семейството на Ян. Тя става причина незабележимата от никого сладкарничка да се превърне в притегателен център за туристи и местни, а Виан отново да се отдаде на любимото си занимание – шоколадовата магия.

Но за това си има причина и цена.

И колкото повече наближава навечерието на Коледа, толкова повече сблъсъкът между двете вещици, между доброто и злото, се оказва неизбежен. Любовта също не бездейства.

Всичко това е добре подправено с почти невидими жестове на магия, сладки изкушения и най-вече красиво и плътно разказваческо майсторство, с което Джоан Харис борави като вълшебница.

Най-хубавото е, че историята продължава в трета книга – „Праскови за кюрето“!

„Плътен тъмен трюфел с аромат на ром, с едва доловима лютива нотка в шоколада, с мека сърцевина и горчива какаова обвивка… Тези неща не обясняват неустоимата изкусителност на шоколадовите трюфели на Ян Шарбоно.

Може би заради начина, по който ви карат да се чувствате: някак по-силни, по-могъщи, по-отворени за звуците и уханията на света, по-възприемчиви за цветовете и материите на нещата, с по-ясно съзнание за самите себе си, за онова, което се крие под кожата ви, в устата ви, в гърлото ви, в чувствителния език.

Само един, казвам аз.

Те опитват. Купуват. “

Из „Бонбонени обувки“

Книгите на Джоаан Харис тук

 

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …