Начало / България / Още една книга, посветена на Коко Шанел, излиза до дни

Още една книга, посветена на Коко Шанел, излиза до дни

До дни на българския книжен пазар ще се появи нова биографична книга за модната икона Коко Шанел. Автор на „CHANEL & CO: Коко и нейното обкръжение“ е Мари Доминик Льоливиер, а изданието е дело на „Колибри“.

Льоливиер разкрива историята на знаменитата Коко – от сиропиталището в Обазин, през двореца на херцог Уестминстър, до ателието на улица „Камбон“ и световната слава, житейският път на легендарната дизайнерка е повлиян от активното, понякога решаващо присъствие и сътрудничество на галерия повече или по-малко авторитетни, повече или по-малко близки на сърцето й личности. В обкръжението й са Игор Стравински, великата княгиня Мария Павловна, внучка на Александър II, Сергей Дягилев, Лукино Висконти, Роми Шнайдер… Връзките на Шанел с тях – ту интимни, ту делови, а най-често и двете едновременно, бележат не само етапите на нейния възход, но и очертават многоликия и пълнокръвен портрет на тази талантлива, амбициозна, на моменти безкомпромисна, ала винаги невероятно обаятелна жена.

От скоро на книжния пазар у нас е и книгата на Лиза Чани „CHANEL. Животът й отблизо“. За да направи изследването си от близо  560 страници, авторката отделя 3 години.

Все още в книжарниците може да се намери и „Коко Шанел“ от утвърденият френски биограф Анри Жидел. Той е удостоен през 1991 с Голямата международна награда за литературна критика за цялостно творчество, черпи от непубликувани източници и живи свидетелства, за да обрисува нестандартната, амазонката Коко Шанел.