Начало / България / “Колибри“ ще издаде наградената с „Букър“ „Тесният път към далечния север“ от Ричард Фланаган

“Колибри“ ще издаде наградената с „Букър“ „Тесният път към далечния север“ от Ричард Фланаган

 “Колибри“ ще издаде наградената с „Букър“  „Тесният път към далечния север“ от Ричард Фланаган, съобщиха от издателството.

Действието в „Тесният път към далечния север“ се развива по време на Втората световна война и в лагер за военнопленници на тайландско-бирманската граница. Ричард Фланаган завършва романа си в деня, в който на 98-годишна възраст умира баща му, оцелял от описания от него военнопленически лагер. Романът е посветен основно на човешките взаимоотношения и засяга теми като жестокост, героизъм и стоицизъм.

За романа си Фланаган беше отличен и с „Queensland Literary Award“ в категорията за художествена проза, като прибави към сметката си 15 000 долара. Австралийският писател сподели и литературната награда, която се дава от премиера на Австралия, „Prime Minister’s Literary Award“, със своя колега Стивън Каръл. За нея Фланаган получи още 40 000 долара.

„Произходът на този роман е в преживяното от баща ми като затворник в японски военнопленнически лагер. Урокът, който той е научил  там, е че за едно цивилизовано общество се съди по това доколко то се грижи за най-слабите. Парите са като изпражненията, казваше той. Ако ги трупате, само ще миришат. Ако ги разпръснете наоколо, нещо може да поникне от наторената земя“, казва Фланаган за книгата си.

Свързани заглавия

Ричард Фланаган спечели още две награди

Носителят на „Букър” Ричард Фланаган и Харуки Мураками са номинирани за наградата за най-лоша секс сцена в роман

Наградата „Букър“ спасила Ричард Фланаган от работа в австралийските мини

Ричард Фланаган: Понякога ме е срам, че съм австралиец

Ричард Фланаган спечели „Мен Букър”