Начало / Читатели / Да оцветим света на Хари Потър

Да оцветим света на Хари Потър

Лилия ЙОВНОВА 

Почитателите на легендарната поредица на Джоан Роулинг са свързвани от две неща – любовта им към поредицата и безпощадната критичност към неточни интерпретации на любимата им история. А книгата за оцветяване „Хари Потър”, която съвсем наскоро се появи на българския пазар, успява да задоволи дори най-придирчивите сред феновете.
Като човек, израснал и преживял историята на Хари, подходих внимателно към анти-стрес книгата за оцветяване. Искрено се вълнувах дали това, което ще ми предостави тя, ще съвпадне с представите, които съществуват в главата ми. Образи, над които съм работила в продължение на години, черпейки идеи единствено от седемте книги на Роулинг. Както всеки читател, докосвал се до „истинската” магия на поредицата, имах своя собствена ярка интерпретация на героите, местата, дори начинът, по който се случва всичко в „Хогуортс”.
Когато прелистих страниците на книгата за оцветяване бях очарована от естествения и неподправен вид на картините. На пръв поглед суровите и недовършени образи бяха идеални главно поради една причина – липсата на цветове носи успокоение на всеки, купил си книгата, защото му дава възможност да й даде нещо от себе си. Именно тази свобода носи чувството за спокойствие. Шансът да се вдъхне живот на героите по свой собствен начин, който не налага ограничения и не затваря в рамки – това би могло да бъде оценено от всеки, чието въображение бурно обрисува ситуации от книгите, които чете, независимо от възрастта му.

Точно тази свобода на действие и мисъл са магията на книгата за оцветяване „Хари Потър”. Във втората част от поредицата – „Хари Потър и стаята на тайните” – легендарният директор Албус Дъмбълдор казва, че „в „Хогуортс“ винаги ще бъде оказвана помощ на всеки, който я поиска.”
Чрез тази книга училището за вълшебства и магия „Хогуортс” е способно да предложи помощ на всеки, който има желание да се докосне до магията и да позволи на ума си да почине в колоритния свят на магьосниците, откъсвайки се от сивотата на мъгълския1 свят.

1 В поредицата „Хари Потър” Джоан Роулинг въвежда думата „мъгъл”, която е използвана за наименование на всички немагьосници.

от сайта http://blind-letters.tumblr.com

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …