Начало / България / Представят филм за героя Кабайо Бланко от „Родени да тичат“

Представят филм за героя Кабайо Бланко от „Родени да тичат“

Документалният филм „Тичай свободно – Истинската история на Кабайо Бланко“, режисиран от Стърлинг Норен, ще бъде представен на 28 януари по време на кинофестивала МЕНАР. Лентата разказва живота на американската легенда в бягането Майка Тру, известен още като Кабайо Бланко или Белия кон, който е и главен герой в книгата на Кристофър МакДугъл „Родени да тичат“.

Премиерата е от 19 часа в Дом на киното в столицата, съобщи на страницата си изд. „Вакон“.

Майка е единственият бял човек, когото тараумара допускат в общността си. Бивш боксьор и бунтар със свободен дух, той е запленен от мистериозното племе още при първата им среща през 1994 г. и до края на дните си продължава да се връща в Медните каньони, за да бяга редом с гениалните бегачи. Той печели доверието им с деликатния си подход и постепенно започва да се потапя в културата им. Тараумара променят живота на Белия кон и в знак на благодарност той решава да организира състезание, на което тараумара да се съревновават с всепризнати свръхбегачи и да смаят света с издръжливостта си. Така се поражда идеята за създаването на легендарния маратон в Медните каньони, чието първо издание от 2006 г.  описва МакДугъл.

По време на надпреварата шампионът на свръхдълги разстояния Скот Юрек е надбяган от един достоен представител на тараумара. Юрек е познат у нас с книгата си „Яж и тичай“. След излизането на книгата мистичните мексикански бегачи и босото бягане се превръщат в световен феномен, а до 2012 г. състезанието вече е събрало над 400 участници и над 400 хил. долара в помощ на тараумара.

Скоро след това Майка Тру изчезва. Бегачи от целия свят се включват в издирването на Белия Кон в Мексико и четири дни по-късно откриват тялото му. Починал е от естествена смърт, която го е навестила, докато върши любимото си занимание – да бяга в дивата природа. Днес паметта му остава жива чрез ултрамаратона „Кабайо Бланко“, който всяка година се провежда в Медните каньони през първата събота на март.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

403706160_721536976687762_289316711754404712_n

Дом, пълен с красиви класики, е благословия

Избираме няколко за топла и романтична Коледа Библиотеката вкъщи се пълни неусетно, изведнъж започваме да …