Начало / Читатели / Университет въвежда курс за Хари Потър

Университет въвежда курс за Хари Потър

Ще се търси отговор на популярността на поредицата

Университетът „Дърам” от едноименния град в Англия въвежда курс за Хари Потър, пише „Гардиън”. Но студентите няма да бъдат учени на магия и вълшебство като в „Хогуортс”. Модулът се нарича „Хари Потър и епохата на илюзията” и в него ще се иска от кандидатите да „позиционират поредицата в нейния социален, културен и образователен контекст и да разберат принципите за нейната популярност”.

Първата от 7-те книги за момчето магьосник беше публикувана през 1997 г. О тогава творбите на Джоан Роулинг са продадени в над 400 милиона копия по целия свят. Пътят към умопомрачителния успех на книгите е изследван от не малко учени. Въпреки това Каролин Фаулър, ръководителка в учебното заведение, смята, подобна инициатива до момента няма.

„Изключително много работихме, за да развием тази програма и се вълнуваме какво ще се получи. Надяваме се да има интерес. Книгите з Хари Потър накараха Британия да забрави различията. Хари Потър е културен образ с иконичен статус. Вече е изследван много пъти, но както знаем, винаги може още. Надяваме се програми като нашата да помагат на тези, които правят изследвания”, коментира тя.

Програмата стартира тази есен и до момента има 70 записали се.

Поредицата за Хари Потър тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Dirndl-Lederhosen-costumes-Munich-Oktoberfest-2019-Germany

Октоберфест с книга вместо с бира в ръка

Ето книги, които могат да съхранят духа на празника В наши дни Октоберфест се слави …