Начало / Читатели / Университет въвежда курс за Хари Потър

Университет въвежда курс за Хари Потър

Ще се търси отговор на популярността на поредицата

Университетът „Дърам” от едноименния град в Англия въвежда курс за Хари Потър, пише „Гардиън”. Но студентите няма да бъдат учени на магия и вълшебство като в „Хогуортс”. Модулът се нарича „Хари Потър и епохата на илюзията” и в него ще се иска от кандидатите да „позиционират поредицата в нейния социален, културен и образователен контекст и да разберат принципите за нейната популярност”.

Първата от 7-те книги за момчето магьосник беше публикувана през 1997 г. О тогава творбите на Джоан Роулинг са продадени в над 400 милиона копия по целия свят. Пътят към умопомрачителния успех на книгите е изследван от не малко учени. Въпреки това Каролин Фаулър, ръководителка в учебното заведение, смята, подобна инициатива до момента няма.

„Изключително много работихме, за да развием тази програма и се вълнуваме какво ще се получи. Надяваме се да има интерес. Книгите з Хари Потър накараха Британия да забрави различията. Хари Потър е културен образ с иконичен статус. Вече е изследван много пъти, но както знаем, винаги може още. Надяваме се програми като нашата да помагат на тези, които правят изследвания”, коментира тя.

Програмата стартира тази есен и до момента има 70 записали се.

Поредицата за Хари Потър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

12_ivo_siromahov2

Иво Сиромахов: Ние, българите, опровергаваме дори дарвиновата теория за еволюцията

Наскоро по книжарниците се появи продължението на книгата „У майкини“ със заглавие „Майкини и другите“ …