Начало / Читатели / Първата дама на българската криминална литература Донка Петрунова празнува юбилей

Първата дама на българската криминална литература Донка Петрунова празнува юбилей


Днес първата дама на българската криминална литература Донка Петрунова празнува своя юбилей. Той ще бъде отбелязан официално на 17.11.2011 г. от 18.00 ч., с тържествен спектакъл в зала 7 на НДК.

Броени дни преди юбилея на Донка Петрунова на книжния пазар се появи нейният 21-ви роман „Ръкописът на мръсните тайни”. Той е отличен със специалната награда на организирания от издателство „Ера” национален конкурс „По стъпките на Агата Кристи”.
Донка Петрунова е родена в София. Тя е член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Световната асоциация на писателите криминалисти.
Бурният и вълнуващ живот на писателката е по-колоритен от литературен сюжет. Приела предизвикателствата на неспокойния си дух, тя съумява да отрази с безпощадна откровеност конфликтите на съвременното общество, за които малцина смеят да пишат.
В началото на осемдесетте години на XX век Петрунова реализира своето първо сериозно журналистическо проучване. Темата на разследването й е нарастването на престъпността сред жените. Тя успява да влезе под прикритие в Сливенския женски затвор и е първият цивилен човек у нас, успял да проникне там, без да е извършил престъпление. Разкритията си тя описва в „Сивият дом”, определена от читателите на в. „АБВ” за най-добрата публицистична книга на 1986 г.

Донка Петрунова прониква и в Клиниката за алкохолизъм и наркомании в Суходол. Там тя се внедрява като пациентка, а събраните впечатления споделя в книгата „Фатални отклонения”.
Петрунова първа от българските писатели започва да пише за мафията. На тази тема е посветена трилогията й „Мафиотски романс”.

В новия си роман „Ръкописът на мръсните тайни” Петрунова прави безмилостен разрез на съвременното българско общество и ни убеждава, че когато грешките на миналото остават непрочетени, те неминуемо покваряват настоящето.

Книгите на Донка Петрунова тук

Фото: literaturensviat.com

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …