Начало / Свят / Издателски къщи фалират с възхода на електронните книги

Издателски къщи фалират с възхода на електронните книги

Проучване показва, че читателите във Великобритания избягват да купуват хартиени книги и наблягат на електронните, което е допринесло за фалирането на редица издатели.
128 издателски къщи в Обединеното кралство са изпаднали в несъстоятелност през тази година в сравнение с 81 банкрутирали през 2014 г.
Нарастването на популярността на електронни четци като Kindle е довело до ръст от 58 процента неплатежоспособни издатели, отчита счетоводната и консултантска къща Moore Stephens. Фирмата добавя, че по-малките издателски къщи, които бавно са се адаптирали и не са могли да представят творбите на авторите си, са регистрирали спад в продажбите.
Част от индустрията, като например академичните издателства, които обикновено се радват на по-високи приходи, също са понесли по-слаби продажби на пазара.
Междувременно, по-малки дружества изпитват напрежение да предлагат намаления, за да се конкурират с по-големите онлайн съперници.
„Спадът в цените на продажбите на хартиените книги е по-голям от ръста при електронните книги. Това е тревожна тенденция за издателите, които все още разчитат на хартията за печалба“, споделя Дейвид Елиът от Moore Stephens.
Годишните приходи на електронните книги във Великобритания са се увеличили с 11 процента през 2014 г., а данни на Publishers’ Association показват понижение с 5 процента при хартиените.

Прочетете още

Der Schriftsteller Haruki Murakami am 07.11.2014 in Berlin.

Харуки Мураками: Трябва да минеш през мрака, за да достигнеш светлината

Сюрреалистичните му истории са четени от милиони хора по света, но въпреки това японският писател …

Един коментар

  1. У нас такова сравнение няма как да се направи, защото електронните в продажба почти липсват. А тегленията от „Читанка“ не се обявяват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *