Начало / Любопитно / Алън Холингхърст е обявен за писател на годината във Великобритания

Алън Холингхърст е обявен за писател на годината във Великобритания

Той категорично изпреварва носителя на „Букър” за 2011 г. Джулиан БарнсПисателят Алън Холингхърст е обявен за писател на годината във Великобритания, пише „Гардиън”. Той получава приза за романа си „Детето на непознатия”.

750 човека от бизнеса с книги дадоха своя глас за автор на годината. Най-много гласове получи Холингхърст, който изпревари актуалния носител на „Мен Букър” Джулиан Барнс. На трета позиция е Керъл Бърч. Триумфът на Холнгхърст беше обявен на националните награди за книги „Галакси”.

„Фантастично е, че той спечели. Щеше да е смешно да не му бъде дадена голяма литературна награда тази година. Много е хубаво, че накрая беше признат. Неговата книга е най-добрата тази година”, заяви Джон Хоуелс от „Уотърстоунс”. Веригата книжарници е спонсор на мероприятието.

Както е известно, Алън Холингхърст беше смятан за един от фаворитите за тазгодишното издание на „Мен Букър”, но в крайна сметка не попадна сред финалните номинации.
Алън Холингхърст е английски писател и поет, роден през 1954 г. Той е носител на наградата „Мен Букър” за 2004 г., присъдена му за романа „Линията на красотата”. В творбата е засегната темата за хомосексуализма. Самият Холингхърст не крие своята сексуална ориентация.

Фото: latitudefestival.co.uk

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

icons8-team-sBbm92cRIQo-unsplash

Как работи Биткойн?

Разглеждайки какво представлява криптовалута с нейния блокчейн, ще се потопим в сравнения на биткойн с …