Начало / Свят / Бащата на Кенеди му уредил „Пулицър”-а

Бащата на Кенеди му уредил „Пулицър”-а

Книга разкрива, че американският президент „откраднал” най-прочутата си фраза от училищен директор

Наградата „Пулицър”, която американският президент Джон Кенеди получава през 1957 г. за книгата си „Образи на смелостта”, е била нагласена, пише „Гардиън”. Това разбулва в биографичната си книга журналистът от MSNBC Крис Матюс. Творбата се нарича „Джак Кенеди: Ексклузивен герой”. В нея се разкрива, че бащата на Джон, Джоузеф, лобирал за сина си пред журито и обработил членовете един по един.

Друго интересно разкритие е, че Кенеди откраднал най-прочутата си фраза от директора си в началното училище. Както е известно, думите на президента „Не питайте какво страната ви може да направи за вас, а какво вие можете да направите за нея” става много актуална по време на Студената война. Директорът обичал да казва: „Младежът пита какво образованието може да направи за него…, но какво може той да направи с него?”. Той пък цитирал декан в известния университет „Харвард”.

Матюс разкрива още един факт, дискредитиращ култовия президент на САЩ. Преди дебата между Кенеди и Никсън през 1960 г. двамата кандидати се споразумяват да не си слагат грим. В последния момент обаче Кенеди се появява с лек пласт грим, без да уведоми своя опонент.

Джон Ф. Кенеди е роден през 1917 г. Той е 35-ият президент на САЩ. Заема длъжността през 1961 г. Фамилията Кенеди, на която е член, се смята за икона на американския либерализъм. Значимите събития по време на неговото управление са Карибската криза, надпреварата за Космоса, ранните събития във Виетнамската война и движението за гражданските права. Убит е на 22 ноември 1963 г., като още не е ясно кой стои зад неговото премахване.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

279943061_282869170723468_1801811721148240997_n (1)

Боян Боев: Онези, които се бунтуват, остават неразбрани

След успешния си дебютен роман „Сайбиевата невеста“, Боян Боев идва с нова, още по-силна книга  …