Начало / Свят / Дебютант взе наградата „Гонкур”

Дебютант взе наградата „Гонкур”

Алекси Жени е отличен за „Френското изкуство на войната”

Най-престижната френска награда за литература – „Гонкур“, беше присъдена на Алекси Жени за дебютния му роман „Френското изкуство на войната“, съобщи Франс прес.

Четирима автори бяха номинирани за финала – Жени, Сорж Шаландон, Карол Мартинес и Лионел Труйо. Журито предпочете 48-годишния преподавател по биология и баща на три деца. Жени казва за себе си, че пише от 20 години, но никога не е публикувал преди това и се определя като „неделен писател“. От излизането си във Франция дебютният му роман вече е продаден в повече от 56 000 екземпляра, очаква се след удостояването с „Гонкур“ продажбите да надхвърлят 400 000.

„Френското изкуство на войната“ (L’Art français de la guerre) представя част от историята на Франция – колониалните войни в Индокитай и Алжир, чрез спомените на главния герой, ветеран от войните, който в последствие става художник. Романът е издаден от „Галимар“ и се определя от френската критика като една от изненадите в новата литературна продукция на Франция.

Паралелно с „Гонкур” беше връчена и наградата „Рьонодо“. Взе я Еманюел Карер за романа му „Лимонов“, посветен на руския дисидент Едуард Лимонов – писател, публицист и политик. По времето на Брежнев той бяга от СССР, живее като бездомник в Ню Йорк, след това се мести в Париж. Лимонов е учредител на забранената ултранационалистична партия и председател на партия „Другата Русия”. Той вече заяви кандидатурата си за следващите президентски избори в Русия през 2012 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …