Начало / Свят / Първото издание на „Литературен приз” ще бъде през 2012 г.

Първото издание на „Литературен приз” ще бъде през 2012 г.

Може да съвпадне с Панаира на книгата в Лондон

Първото издание на литературната награда „Литературен приз” ще бъде през пролетта на 2012 г. Предполагаше се, че още тази година контранаградата на „Мен Букър” ще бъде в действие, но са се появили административни пречки.

Създателят Андрю Кид казва, че „ще бъде след „Коста” и малко преди „Ориндж” и на разстояние от „Букър”. „Коста” се дава през януари, „Ориндж” – през май. Това означава, че награждаването може да съвпадне с Панаира на книгата в Лондон, който догодина ще се проведе между 16-18 април.
„Мина ни през главата, че може да съвпаднат, но е още много рано да се каже нещо сигурно по този въпрос”, заяви Кид.

Книгите, които ще участват в състезанието трябва да са публикувани на английски 12 месеца преди награждаването . Това означава, че номинираните за „Букър” през тази година също участват. Кид каза, че е „абсолютно нормално понякога победилите да съвпадат” и че „рано или късно ще се случи”.
Все още не е уточнена паричната премия, но тя ще бъде сериозна. „Букър” дава 50 000 паунда, „Ориндж” – 30 000, а „Коста” – 35 000. Сумата ще бъде от този порядък.

Както е известно, „Литературен приз” е създаден като контранаграда на „Мен Букър”. Награда ще се връчва за художествена проза. Призът е създаден главно защото според автори и експерти най-добрите художествени творби вече не печелят „Букър” и е редно да бъдат почетени по някакъв начин. Сред номинираните ще има американски автори и победители, а не като при наградата „Букър”, при която журито избягва представители на САЩ. Също така в последните издания журито на „Букър” са критикувани, че предпочитат достъпното пред наистина качественото.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …