Начало / Свят / Неди Окорафор спечели „Световната награда за фентъзи”

Неди Окорафор спечели „Световната награда за фентъзи”

„Радвам се, че чернокож писател спечели приза, в жанр, доминиран от белите”, заявява победителката

Афроамериканската авторка Неди Окорафор спечели „Световната награда за фентъзи”, пише „Гардиън”. Тя получи приза за своя роман „Кой се страхува от смъртта”. Действието в книгата се развива в пост апокалиптична сахарска Африка и се разказва за жена, притежаваща магически сили. Творбата беше класирана пред „Зоологическият град” от Лорън Бюкс, „Под рая” от Гай Гавриел Кай и „Тихата земя” от Греъм Джойс.

„Радвам се, че чернокож писател спечели приза, в жанр, доминиран от белите. Това, което още повече ме удовлетворява е, че романа се разказва за жени, африкански жени”, заяви победителката.

Неди Окорафор е родена в САЩ през 1974 г. Нейните родители принадлежат към африканската етническа група Игбо. С изключение на „Кой се страхува да умре”, останалите й произведения са детски или юношески. Тя е професор по творческо писане в университет в Чикаго.

„Световната награда за фентъзи” се дава всяка година за впечатляваща творба в жанра. Първото издание е през 1975 г. Журито е екип от автори и специалисти в този жанр и се променя всяка година.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …