Начало / Свят / Нова книжарница ще предлага книги, препоръчани от знаменитости

Нова книжарница ще предлага книги, препоръчани от знаменитости

Купуването на книга – уникално и лично преживяване

Наскоро отворилата врати One Grand (Уан Гранд) в Нароубърг, Ню Йорк е новото попълнение в редиците на появяващите се в последно време независими книжарници. Нейният основател и собственик Арън Хиклан стартира уникална инициатива, като остави селекцията на заглавията в магазина си в ръцете на известни личности. За тази идея го е вдъхновила една стара дилема: Ако се озовете на самотен остров, кои десет книги бихте взели със себе си?
Този е и въпросът, който Хиклан е задал на знаменитости като Тилда Суинтън, Лена Дънам, Джон Уотърс и Мери-Луис Паркър. Техните списъци ще определят кои издания ще се предлагат в книжарницата, като целта е купуването на книги да се превърне в едно по-лично преживяване. Освен подбраните заглавия, по рафтовете на One Grand ще има и кратко описание, обясняващо защо точно тази книга е била избрана.
За процеса на подбор Хиклан обяснява пред Ню Йорк Таймс, че се е спрял на хора, които смята за добри професионалисти в занаята си. „Те не са толкова звезди, колкото известни личности, които правят отлично това, с което се занимават. Книгите са отражение на тяхната еволюция и развитие. Но те са също така и чудесни съветници.“
Избраните издания ще останат по рафтовете на One Grand за две седмици, докато не ги измести друг списък със заглавия. Така селекцията ще е винаги динамична и свежа. Уебсайтът на книжарницата ще предлага също така списък с книги на седмицата и подкаст „Самотният остров на книгите“ (Desert Island Books), който се  подготвя в момента.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …