На фокус
Начало / Свят / Не, продажбите на е-книги не намаляват, въпреки твърденията на някои издатели

Не, продажбите на е-книги не намаляват, въпреки твърденията на някои издатели

Последните сведения, че продажбите на е-книги спадат, нито ни разкриват цялостно ситуацията, нито са причина за радост на издателите.
Един скорошен материал по темата на New York Times дори излъчва явно антидигитално злорадство, породено от изнесените факти. Историята, базирана на данни за продажбите от Асоциацията на Американските издатели, се върти основно около идеята, че истерията около електронните книги вече е отшумяла – знак за това са продажбите им, намалели с 10% през първата половина на настоящата година. Докато старата, добра, печатна книга се справя дори по-добре от очакванията.
Данните бяха отпразнувани от мнозина като доказателство, че всъщност качествата на е-книгите са доста прехвалени и потребителите се завръщат отново към печатните издания. Но наистина ли това е коректно отражение на случващото се на книжния пазар? Не съвсем, както се оказва.
Още първият прочит на статията събужда два важни въпроса, на нито един от които обаче на практика не отговаря (въпреки, че за втория това беше донякъде загатнато). А именно:
1) Дали продажбите на е-книги падат като всеобща тенденция или това са само продажбите на издателите, членове на ААИ?
И 2) Не е ли спадът в продажбите на електронни книги естествен резултат от това, че издателите продължават да поддържат цените им високи?

Каквото посееш, такова ще пожънеш

Данните от уебсайта Author Earnings, който следи голям обем от информация, свързана с дигиталното книгоиздаване, показват, че и двете горни твърдения са верни.
С други думи, загубата на пазарен дял на част от големите, доказани издателства, се взима неоправдано като доказателство за спад в продажбите на е-книги като цяло. Също така, поне част от това понижение е резултат от високите им цени. И както се споменава в същия сайт:
„ В почти цялото медийно отразяване на доклада на ААИ техните продажби – продажбите на само 1200 издатели – се приравняват към продажбите, реализирани на целия американски пазар на е-книги. Това приравняване на резултати е така оформено, че повечето журналисти подемат историята за „западащия пазар на електронни книги“ без въобще да обърнат внимание на детайлите.“
Тези спадове в продажбите са добре дошли за издателите традиционалисти. Много от тях правеха всичко възможно, за да задържат високи цените на е-книгите – стигайки дори до ситуация да бъдат въвлечени в тайни преговори с Apple, опитвайки се да ги спечелят за своята кауза – и успяха да убедят Amazon да ги остави да диктуват цените. След всичко това изненада ли е, че високите цени  принуждават хората да си купуват по-малко електронни книги?
Но казаното е само половината от историята. Според цифрите, публикувани от Author Earnings – базирани на регулярни извадки от данните за продажби на Amazon – това, което в действителност се случва е, че пазарният дял на утвърдените издателства се свива, докато продажбите на независимо издадените е-книги нарастват. Като пример, продажбите на електронни книги, които дори нямат Международен стандартен ISBN номер, са се увеличили.

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …