Начало / Свят / Книгите на детски писател махнати от училищна библиотека

Книгите на детски писател махнати от училищна библиотека

Робърт Мъчамор: Достатъчно е един мрънкащ родител да се оплаче и те махат

Книгите от серията „Херувим”, написани от детския писател Робърт Мъчамор, бяха махнати от библиотеката на начално училище в северен Лондон, пише „Гардиън”. Нещо повече – Мъчамор е трябвало да изнесе лекция в училището „Хайгейт” в средата на ноември. Това събитие също е отменено.

„Изведнъж получих имейл, в който ми казаха, че са прегледали книгите ми и са ги отстранили от библиотеката, защото няколко родители са ги отказали. Не желаят и да идвам. Достатъчно е един мрънкащ родител да се оплаче и ти махат книгите. Не разбирам”, коментира писателят.
Директорът на „Хайгейт” призна, че две семейства са му се обадили и са му казали да прегледа „по-внимателно” съдържанието на книгите. „Взехме решение, че книгите са по-подходящи за по-големи ученици. При нас учат деца на 6-7 години. Поради тази причина и решихме, че няма нужда г-н Мъчамор да идва”.

Поредицата „Херувим” се разказва за деца сираци, които са шпиони. В романите има сцени на насилие, а е засегната и темата за секса. Очевидно това е принудило ръководителите на учебното заведение да вземат това решение. „Няма нищо, което съм написал, което да отсъства в сериалите например, които децата гледат”, заяви Мъчамор.

Робърт Мъчамор е английски автор, роден 1972 г. Известен е с поредиците си за деца „Херувим” и „Момчетата на Хендерсън”. Книгите от серията „Херувим” са продадени в 3 милиона копия само във Великобритания.

Прочетете още

hoopoe1

Рисуваните думи на Изтока

Всяка буква е свещена Калиграфията е смятана за най-висша форма на изкуство в страните от …