Начало / Автори / Алфред дьо Мюсе: Ако ти вярваш в злото, това означава, че си го извършвал

Алфред дьо Мюсе: Ако ти вярваш в злото, това означава, че си го извършвал

Днес,  11 декември,  се навършват 205 години от рождението на Алфред дьо Мюсе – френски поет, драматург, романист, есеист, литературен критик. Родното му място е Париж. Баща му също е автор на няколко романа и пътеписи. Алфред дьо Мюсе учил е право и медицина в колежа „Анри ІV”, но не завършва. Включва се литературния кръжок „Сенакъл”, доминиран от Виктор Юго. Редактирал е в литературното издание „Ревю де дьо Монд”. Дебютът му е „Приказки от Испания и Италия” (1829) – поетичен сборник . Първата му пиеса „Пословица” е фиаско. Успехът му идва със „Спектакъл в едно кресло” (1832) – сборник с пиеси в стихове, включващ „Чашата и устните”, „За какво мечтаят девойките” и недовършената повест  „Намуна”. Шедьоврите му „Капризите на Мариана”, „Андреа дел Сарто”, „Фантазио”, „С любовта шега не бива” и„Венецианска нощ” са публикувани две години по-късно във втората част на изданието.През 1836 г. публикува автобиографични роман „Изповедта на едно дете на века”. Умира през 1857 г. в Париж от усложнения на сифилис. Погребан е в „Пер-Лашез”.

 Ето и някои от знаменитите му фрази:

„Във всеки забележителен стих на истинския поет се съдържа два-три пъти повече, отколкото е казано – останалото трябва да си го допълни самият читател.”

„Ако жената иска да откаже, казва „не“. Ако се впуска в обяснения, значи иска да я убедите.”

„Ако кажеш на жената, че има най-красивите на този свят очи, то тя ще ти обърне внимание, че краката й съвсем не са лоши.”

„Ако ти вярваш в злото, това означава, че си го извършвал.”

„Вие сте като бенгалска роза – без шипове и без аромат.”

„Всички неприятни неща, които най-злият враг може да ви каже в очите, са нищо в сравнение с тези, които най-добрите ви приятели говорят зад гърба ви.”

„Жената обича да й пускат прах в очите и колкото повече го пускат, толкова по-силно тя разтваря очите си, за да попадне в тях възможно най-много.”

„И най-хубавата девойка не може да даде повече от това, което има; и най-преданият приятел не може да премълчи повече от това, което не знае.”

„Какво общо имаме с названията, формите или догмите на вярата? Всичко, което служи на доброто, е свещено за нас. Как смеем дори да се докосваме до Бога?”

Прочетете още

maxresdefault (1)

Светлозар Игов: „В историята на литературата се вписват и опитите тя да бъде зачерквана“

Името му е неизменно свързано с книжовността от десетилетия Литературният критик и историк ни напусна …