Начало / Автори / Алфред дьо Мюсе: Ако ти вярваш в злото, това означава, че си го извършвал

Алфред дьо Мюсе: Ако ти вярваш в злото, това означава, че си го извършвал

Днес,  11 декември,  се навършват 205 години от рождението на Алфред дьо Мюсе – френски поет, драматург, романист, есеист, литературен критик. Родното му място е Париж. Баща му също е автор на няколко романа и пътеписи. Алфред дьо Мюсе учил е право и медицина в колежа „Анри ІV”, но не завършва. Включва се литературния кръжок „Сенакъл”, доминиран от Виктор Юго. Редактирал е в литературното издание „Ревю де дьо Монд”. Дебютът му е „Приказки от Испания и Италия” (1829) – поетичен сборник . Първата му пиеса „Пословица” е фиаско. Успехът му идва със „Спектакъл в едно кресло” (1832) – сборник с пиеси в стихове, включващ „Чашата и устните”, „За какво мечтаят девойките” и недовършената повест  „Намуна”. Шедьоврите му „Капризите на Мариана”, „Андреа дел Сарто”, „Фантазио”, „С любовта шега не бива” и„Венецианска нощ” са публикувани две години по-късно във втората част на изданието.През 1836 г. публикува автобиографични роман „Изповедта на едно дете на века”. Умира през 1857 г. в Париж от усложнения на сифилис. Погребан е в „Пер-Лашез”.

 Ето и някои от знаменитите му фрази:

„Във всеки забележителен стих на истинския поет се съдържа два-три пъти повече, отколкото е казано – останалото трябва да си го допълни самият читател.”

„Ако жената иска да откаже, казва „не“. Ако се впуска в обяснения, значи иска да я убедите.”

„Ако кажеш на жената, че има най-красивите на този свят очи, то тя ще ти обърне внимание, че краката й съвсем не са лоши.”

„Ако ти вярваш в злото, това означава, че си го извършвал.”

„Вие сте като бенгалска роза – без шипове и без аромат.”

„Всички неприятни неща, които най-злият враг може да ви каже в очите, са нищо в сравнение с тези, които най-добрите ви приятели говорят зад гърба ви.”

„Жената обича да й пускат прах в очите и колкото повече го пускат, толкова по-силно тя разтваря очите си, за да попадне в тях възможно най-много.”

„И най-хубавата девойка не може да даде повече от това, което има; и най-преданият приятел не може да премълчи повече от това, което не знае.”

„Какво общо имаме с названията, формите или догмите на вярата? Всичко, което служи на доброто, е свещено за нас. Как смеем дори да се докосваме до Бога?”

Прочетете още

Woman reading book in grass under tree with white blossoms

11 цитата за пролетта

Обикновено през март времето включва както минусови, така и високи температури. Затова и мнозина очакват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *