Начало / Критика / Интересуват ли се читателите от по-сериозна литература

Интересуват ли се читателите от по-сериозна литература

„Тази година Панаирът на книгата дава възможност на по-малки издателства да се появят с книги, които са с по-специална тематика. Издателство “Св. Климент Охридски” е точно такова – с патриотична литература” заяви за БГНЕС Зоя Андонова от издателството.

През последната година има интерес към този тип литература и към запазване историческата памет на историята ни и историята на отделни революционери. Интересното е, че се забелязва тенденция на повишен интерес изобщо към книгата.
Освен това, според нея, интересът е към по-специалните книги, не само към масовата литература. В предишните години акцентът е бил по-скоро към литературата на деня. Докато вече читателите се интересуват от стойностни книги, които да запазят в библиотеките си. Книги за своята принадлежност, за това което сме наследили като народ, обясни тя.

От събитийната литература, която описва биографии на герои, революционери, се обръща друга страница към геополитическия аспект на събитията, интересите в сблъсъка на Балканите. Това разказа Иван Николов, един от собствениците на издателство “Св. Климент Охридски”.

„Ние (българите) имаме много специално място на Балканите. Преди години в статия на анализатора Робърт Каплан по случай 100 от Илинденското въстание казва, че както и през 1913 г., България и сега е самотният човек на Балканите. Има бум на историческата литература”, категоричен е Николов.

Според него сега се отсява от тази историческа литература, кои са визионерите по отношение на бъдещето на Балканите и на България на Балканите като държава, която не само има проблеми с някои от съседите (константи, които също трябва да бъдат проучени), но и да се оттласне страната ни от тази статика на постоянно потърпевша..
Николов смята, че има масово съзнание, което лесно възприема геориката, а геополитиката и сложните взаимоотношения между държавите изисква повече мислене и съответно, адресата е по-високоинтелектуална публика.

Прочетете още

DyVq5KIXcAAjEFu

Редки книги конкурират ротативките на Лас Вегас

Антиквариатът на Бауманови предлага сигурна печалба Инвестицията си я бива – редките издания ще стават …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.