Начало / Свят / Биограф обвини Дикенс, че е подтикнал Робърт Сиймур към самоубийство

Биограф обвини Дикенс, че е подтикнал Робърт Сиймур към самоубийство

Според интригата писателят откраднал от илюстратора идеята за „Записките на клуба Пикуик”

Стивън Джарвис, който в момента пише биографията на известния илюстратор Робърт Сиймур, е на мнение, че Чарлс Дикенс е подтикнал големия художник към самоубийство, пише „Дейли мейл”. Вече над 170 години се носи слух, че Дикенс е откраднал идеята за творбата си „Записките на клуба Пикуик” от Сиймур. Подозрението е, че това е причината, накарала илюстратора да се самоубие.

„Робърт Сиймур е бил най-големият илюстратор по това време. Някои са го наричали „Шекспир на карикатурите”. А Дикенс е бил неизвестен, обикновен репортер. Постъпката му е нанесла голяма травма на Сиймур. Преди да умре, той е изгорил всичко, свързано със „Записките на клуба Пикуик”, бил е погнусен. Смята се, че Чарлс Дикенс е бил ангел, слязъл на Земята, което далеч не е така”, коментира Джарвис, който е член на „Задругата на Дикенс” – организация, в която членуват хора от цял свят с най-различен социален статус, почитатели на произведенията на известния писател.

Наскоро колекция с оригинали на Дикенс беше продадена на търг за над 650 000 паунда. Сред творбите беше и част от „Записките на клуба Пикуик“, от чийто оригинал са запазени едва 50 страници. Колекцията е събирана 35 години от американския адвокат Робърт Джаксън.

През февруари ще се навършат 200 години от рождението на английския класик. По този повод непрекъснато излизат нови изследвания на творчеството и личността му.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кратка история на Русия_корица

Русия, познатата и непознатата

По книжарниците излезе „Кратка история на Русия“ – въведение в руската история и култура от …