Начало / България / Алеш Щегер – най-популярният словенски поет, идва в България

Алеш Щегер – най-популярният словенски поет, идва в България

Премиерата на „Единственият обитател на камъка” ще бъде на 26 октомври в СУ „Св. Климент Охридски“

На 26 октомври, сряда, от 18.00 ч. В Новата конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се състои премиерата на стихосбирката „Единственият обитател на камъка” на словенския поет Алеш Щегер. Книгата излезе с печата на издателство „Факел”.

Гости на събитието са авторът, литературната критичка и настоящ директор на фестивала „Дни на поезията и виното”, Йелка Цигленечки (Любляна) и преводачът Людмил Димитров. Водещ на премиерата е Румен Леонидов.

Алеш Щегер е един от най-популярните и талантливи поети на Словения, чиито творби са преведени на повече от 15 езика и издадени в страни от три континента: Германия, Австрия, Испания, Италия, Швеция, Латвия, Унгария, Словакия, Чехия, Хърватия, Босна, Македония, Сърбия, САЩ, Мексико, Коста Рика и др., както и в над 200 специализирани списания, сборници и алманаси по целия свят. Автор е на стихосбирките: “Шахматните дъски на часовете” (1995), “Кашмир” (1997), “Протуберанси” (2003), “Книга за нещата” (2005), „Книга за тялото” (2010), както и на албума “Камък” (2005) – CD с песни по негови стихотворения, музика Петер Грубер, илюстрации Душан Фишер. Като страстен пътешественик Щегер е издал два художествени пътеписа: “Понякога януари е през лятото” (1999) и “Берлин” (2007); съставител е и на антологията “Книга за Птуй” (2006), съдържаща текстове, посветени на родния му Птуй – градът, за който са запазени най-древните исторически сведения за заселено пространство на територията на Словения. През 2009 г. излиза есеистичната му книга „С пръсти и перо”. Преводач е на литература основно от немски език, работи като редактор в престижното “Студентско издателство” в Любляна и е един от основателите на популярния и у нас фестивал “Дни на поезията и виното”.

Входът за премиерата е свободен.

Интервю с Алеш Щегер тук

„Единственият обитател на камъка” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

EmT9TTIWEAMBttI

Известни актьори описаха Шотландия в книга

Американците се влюбиха в Clanlands Сам Хойган и Греъм Мактавиш тръгват на пътешествие в една …