Начало / Свят / 184 кандидати за наградата „Астрид Линдгрен”

184 кандидати за наградата „Астрид Линдгрен”

Няма български представител

184 кандидати са номинирани за наградата „Астрид Линдгрен”, пише „Гардиън”. Най-силно се представя Великобритания със своите 17 номинации, сред които Куентин Блейк, Нийл Геймън, Мег Рософ и Майкъл Розен. Наградата е създадена от шведското правителство, дава се на писатели, илюстратори, промоутъри и дори устни разказвачи, които се трудят „в духа на Астрид Линдгрен”. Първото издание е през 2003 г.

„Макар да са 184 кандидати, чувството да си номиниран е добро”, казва Розен. „Означава, че има хора, които смятат работата ми за ценна. Да създаваш детски книги е много емоционална дейност за мен”. На същото мнение е и Мег Рософ. „Не са много наградите, за които бrх се радвала, че съм номинирана сред 184 човека, но този приз те кара да се чувстваш член на изискан клуб. Някои хора, на които се възхищавам, са в листа”.

Нийл Геймън казва: „За втори път съм номиниран за този приз и съм доволен, че съм в тази компания. Не го чувствам като състезание, по-скоро като членство в общество, в което хората правят нещо правилно. Да правиш книги за деца – това не е за пари. А е защото децата четат, учат се, формират се като личности, което е важно, защото те са бъдещето. Звучи клиширано, но е така. Аз искам да кажа важни неща на децата, да ги накарам да обичат да четат, да откриват нови неща, да са смели и мъдри. Затова пиша за тях”.

Кандидатите за наградата „Астрид Линдгрен” са от 66 страни, сред които Кипър, Еквадор, Молдова, Монголия, Танзания, Замбия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и др. Български представител няма.

Победителят ще стане ясен на 20 март. Журито е от 12 членове, а носителят на приза ще бъде обявен в родното място на Линдгрен – Вимербю, Швеция.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226269_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (11 януари – 17 януари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Гордост и предразсъдъци. Разум и чувства (Футляр − лимитирано издание) от Джейн …