Начало / Свят / “Бордърс” окончателно фалира

“Бордърс” окончателно фалира

Конкурентът “Барнис и Ноубъл” търси купувач

Е-книгите и лошата икономическа ситуация окончателно предопределиха фалита на известната американска верига книжарници “Бордърс”, съобщи zeit.de.

Всички опити търговското предприятие да бъде спасено са пропаднали. Това означава, че 10 700 заети остават безработни.

Фалитът на втората по големина книжарска верига в САЩ се точи вече почти година. До края на септември бяха продадени част от търговските обекти на “Бордърс” и все още имаше надежда за оздравителен план. Сега обаче се очаква съдът по несъстоятелността да даде ход на разпродажбата на дружеството, за да се покрият дълговете му към кредиторите.

Веригата изпадна в неплатежоспособност през февруари. Според експерти икономическата криза и инвазията на електронните книги в САЩ са повлияли драматично на спада на покупки на традиционните хартиени издания. Електронните четци в Америка вече са достъпни на цена от 70 долара и читателите все повече предпочитат да четат на тях.

Най-голямата американска верига книжарници “Барнис и Ноубъл” също пострада силно от новите тенденции и започна да търси спешно купувач. Ако и тази верига затъне, последиците ще са драматични. Компанията разполага със 700 филиала и 600 книжарници в колежи и университети.

Краят на “Бордърс” бележи залеза на една епоха. Тя е основана през 1971 г. от братята Том и Луис Бордърс. 20 000 души са работили за стотиците книжарници на веригата. Икономисти отчитат като ключово за неуспеха й закъснението на онлайн-магазина й. “Бордърс” отвори интернет книжарница едва през 2010 г. През това време обаче “Епъл” и “Амазон” вече бяха превзели пазара.

Свързани заглавия
Книжарниците „Бордърс” затварят врати в Австралия
Книжарници „Бордърс” се продават за 215 млн. долара?
“Бордърс” продава книжарници на Books-A-Million

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

kazakh-singer-roza-rymbaeva-biography_1

Посланието

Людмила Еленкова, Радио „Хеликон“ Обичам да пиша под музика. Самият израз звучи като „под диктовка“, …